Sunday, May 22, 2016

MPG 2016 dan KEMMOTIK 2016

Assalmualaikum,

Yay! 2 in 1 blogpost. Kte harap post ni tak panjang sangat. Dan post ini tak formal. And I like to use kte instead of saya. So be prepared :3

First thing first, kte nak cakap pasal Kemmotik dulu laa. Sebab I like this one better. So, kem ni basically for form 4 student. Kem belajar laa ni. Kem ni kerjasama antara KEJORA (Lembaga Kemajuan Johor Tenggara). Sebenarnya, ada iklan yang diorang perlukan fasi. So kte fikir laa boleh kot jadi fasi.. So yea. Kte pun join. 


So, program ni berjalan semalam. Pukul 6 pagi bertolak dari UTM ke Bandar Tenggara. Lebih kurang 45 minit masa perjalanan. Kenderaan disediakan. Elaun untuk jadi fasi RM50 untuk hari tu jea. Berbaloi sangat. Kebajikan *thumbs up. Kan kte kata tadi bertolak pukul 6 pagi.. Hari sebelumnya kte jadi usher untuk MPG (Malam Permata Gemilang Kolej 9 dan 10). Kte sibuk dari pukul 9 pagi sampai pukul 2 pagi -__-". So, ini membawa maksud kte tidur berapa jam jea. Serius kat kereta tidur jea. Sampailah kte sampai kat Bandar Tenggara tu.

Adik-adik grup 2 <3

Okay. Memang masa bangun tu pening sangat. Sebab tak cukup tidur pluss tak cukup makan kot XP Haha.. So yeaa. Sampai sana kte pun jumpa laa dengan fasi-fasi lain. Like seriously -,- Diorang Dr, Phd, Tahun 4.. And kak akma 21 tahun. So, yea.. I am the cutest and the youngest among them XD Haha, jk jk. Cumanyalah, fasi2 lain anggap kte ngan kak akma tahun 3 jugak.. Sebab sebenarnya fasi ni untuk senior2. Disebabkan kekurangan fasi.. So iolls pun terjoin. Begitulah. Ada 3 fasi lelaki dan 5 perempuan. Ketiga-tiga lelaki tu tahun 4 mechanical engineering. And I assumed they are very genius. Like seriously.


Kte ngan adik-adik :3. Kte pun cam adik gak XD


First-first tu kte tengok diorang like mehhh.. Haha.. But bila diorang dah bukak mulut.. I was like OMG *impressed. Haha. And weirdly to say that I am comfortable to talk to them. Selalunya kte akan fikir dua kali untuk berbual ngan lelaki. But with them, I was so natural. Sebab, to me.. They just like my brothers. They just talk about something educational. Nothing about stupid stuff. And for the first time in my life, bila kte tanya satu soalan yang kte tak faham, diorang berbincang dan berfikir lama untuk dapatkan jawapan. Lepas tu sebelum aktiviti ni dijalankan.. Kak Zura bagi dulu soalan yang akan dijawab oleh pelajar so kitorang boleh laa study. But not for them. Diorang tau soalan masa hari kejadian. Without study ke apa.. Like *impressed again. Kte ngan kak akma pun buat bape hari untuk fahamkan T_T.. Haihhh.. Engineering kot.. Basic math always kena ingat. Diorang pandai jaga budak2 form 4 ni.. Diorang kelakar.



Ok enough pasal fasi. Pasal budak2 pulak. Haha. First thing, kte dengan budak2 tu macam tak ada beza. Sama jea. Tak pun lagi tinggi. Fasi akan handle 8 orang untuk 1 grup. And kte dapat grup 2. Budak2 tu semua baik. Alhamdulillah kte boleh ajar diorang. Cuma struggle kte.. Nak terangkan sesuatu dalam bahasa melayu. Intersect jadi bersilang. cm3 jadi cm padu. Haha, banyak lagi.. Lagi satu susah nak fokus kat budak2 lemah. Sebab diorang sangat perlukan perhatian. Kadang2 ada yang tanya soalan, so budak2 lemah ni dibiarkan sekejap.. Haa begitulah. All in all, akak gembira berkongsi ilmu :)

Program ni start pukul 8 pagi sampai 3.30 petang. Lepas habis, kitorang singgah kat gerai makan goreng pisang and cendol. Tak sangka. Baru jea kenal tapi kitorang dah mesra. 

Ok, I want to go back pasal fasi lelaki tu. Diorang banyak tanya pasal Bio since diorang engineering kan. And, first time dalam sejarah kte dengar diabetes tu penyakit kekurangan darah putih XD haha. Serius lawak gila. Banyak soalan ntah pape diorang tanya. But ofkoz kak akma yang bijak terangkan. Iolls tambah2 laa. Tanya bakteria boleh hidup kat bulan laa. Kat marikh. Nyamuk ada darah ke tidak laa. Cemana pokok kita nampak hijau. And banyak lagi. A lot of new info kitorang tau. Pasal diorang punya engineering pun.

 MPG 2016 (Tema: Multicultural Wedding)

Me wif my cute fwen, ati nama dia. She so cute XD

So, Alhamdulillah. first time kte jadi fasi and first time jadi usher (and I hope it was the last). Semuanya berjalan dengan lancar. Although yang usher tu a bit like mehhh.. Haha, but Kem math tu mengubat hati sedikit sebanyak. Kte pulang ke UTM dengan rasa gembira.. Yay :3
 
Siti Fatimah Masturah Official Blog