Posts

Showing posts from 2016

It's okay not to be ok

Image
Assalamualaikum semua :)
Sebagai seorang manusia yang normal, menjadi sunnahtullah bila seseorang itu akan merasa dirinya sangat bahagia dan ada kalanya seseorang itu akan merasakan dirinya sangat-sangat teruk.. Apa yang aku nak cakap sebenarnya ni? Haha..
Hmmm, ntahlaa. Bila aku fikir, takyah sangat laa jadi emosional. Macam kau jea ada emosi. Masalah kau tu kecik gila. Cer kau tengok balik pergolakan dunia yang tak habis-habis ni. Darah merupakan tatapan mereka hari-hari. Sudah ke aku mengucap kata syukur? Masih dikurniakan nyawa untuk mengumpul bekal aku untuk hari yang bakal menyusul.. Masalah dengan manusia tak pernah habis! Kenapa aku kejam sangat dengan diri aku..
Jujur dari hati.. Kesabaran saya diuji... Terima kasih Allah, jika ujian ini membuat aku dekat denganMu. Sungguh aku sangat perlukanMu. Kerana kau mahu memberi tahu aku.. Yang aku tidak boleh meletakkan harapan kepada manusia sebaliknya hanya kepadaMu sahaja aku perlu berharap. Manusia tiada kuasa.. 
Aku tak tahu nak…

People being "people"

Image
Assalamualaikum,
So yeah, I am a second year student now. The year which I thought I'll be ok and I can manage my time systematically. You know what. University's student came from a lot kind of people. I talk about UNIVERSITY'S STUDENT. Tak payah cakap lagi laa orang luar. Please, I know people do have problems. Siapa tak ada tu bukan hidup kot. Tak pun mental problem. Susah if sorang marah and another one pun nak marah. Just please people. You talk to a human being just like yourself. Semua orang tahu tak semua orang sempurna. It is a normal thing kalau every first timer buat salah. That will make you learn. And if there is something wrong tak perlu nak terus marah.. Tengok dari semua sudut baru salahkan orang tu. Kalau nak marah pun, cuba kita reflect semua kindness yang dia pernah buat. Janganlaa sebab satu benda pun dah nak melenting. Please people.. I am mentally and physically tired.
I do not know your background story. Maybe datang dari keluarga yang ada isu.. But…
Tak semua orang dikurniakan hidayah dengan jalan yang mudah. Hidayah perlu dicari. Bukan turun dari langit. Mungkin Allah telah wujudkan secebis lintasan hati untuk kita berhijrah.. Tetapi itu tidak cukup. Kau ingat terus pakai tudung labuh, niqab, 1 hari 1 malam kau beribadat... Kau mampu ke buat dengan cuma lintasan tu? Cukup laa kita buat perlahan-lahan. Pokok pun melalui fasa. Sama juga dalam berhijrah. Cukuplah kita tanam nak suburkan hati yang mati. Mulalah kita berkawan dengan mereka yang cinta akan agama dan mengamalkannya. Mereka ada untuk mengukuhkan lagi lintasan yang Allah beri. Mana mungkin perjuangan berseorangan. Kita perlu bersama-sama dengan yang arif tentang agama. Dengan sumber yang dipercayai in shaa Allah. Kawan-kawan.. Hijrah itu memang tak semudah memakai stokin, hand sock. Ujian dia.. Allah saja yang tahu. Mungkin sebelum kita berhijrah.. Sahabat keliling pinggang, tetapi tidak selepas berhijrah. Mungkin lebih banyak fitnah yang tertabur setelah kita berhijrah.…

I am done with my junior year!

Image
Assalamualaikum,

So, who else excited that finally! FINALLY final dah habis.. Yeahh I am so relived it was over.. Because serious dah 2 minggu I stress.. I start 5th june sampai 16th june. I hope tak basi lagi lah kan nak cerita.. Although today dah 19th -__- I took Cellular and Molecular Biology, Cellular Biochemistry and Metabolism, Analytical Chemistry, Introduction to Bioscience, Institusi Islam dan English. Lab saya adalah Metabolism and Analytical Chemistry. The lab test went a little bit on the worst side.. Just a tiny bit.. I hope so. Haha.. My group members for Metabolism's lab were me, kak akma, eija, hajar and jayson. While ana chem, I was coupled with hajar :) 
Kak akma, saya, sya, keyra, fahda and dayana (she's not in the pic but always in my heart <3)
Well, as always.. Rasa tak percaya dah masuk u and yet habis first year. Feel surreal.. Kelas saya one of the earliest yang habis exam.. Ada lagi yang tak habis.. Haha, unlike sem lepas.. Kitorang macam yang akhir…

30 000 views XD

Image
Assalamualaikum,




Just a cute short post. I am quite proud that we made it to 30 000 page views for about 5 years now. I know, for a typical bloggers, I am little bit way behind. Since, I am not a full time blogger and most of my post is not so informational.. Haha, so yeah :3 
Tinggal satu paper jea lagi awakkkkk! kyaaaaaa~~ X3

MPG 2016 dan KEMMOTIK 2016

Image
Assalmualaikum,

Yay! 2 in 1 blogpost. Kte harap post ni tak panjang sangat. Dan post ini tak formal. And I like to use kte instead of saya. So be prepared :3
First thing first, kte nak cakap pasal Kemmotik dulu laa. Sebab I like this one better. So, kem ni basically for form 4 student. Kem belajar laa ni. Kem ni kerjasama antara KEJORA (Lembaga Kemajuan Johor Tenggara). Sebenarnya, ada iklan yang diorang perlukan fasi. So kte fikir laa boleh kot jadi fasi.. So yea. Kte pun join. 

So, program ni berjalan semalam. Pukul 6 pagi bertolak dari UTM ke Bandar Tenggara. Lebih kurang 45 minit masa perjalanan. Kenderaan disediakan. Elaun untuk jadi fasi RM50 untuk hari tu jea. Berbaloi sangat. Kebajikan *thumbs up. Kan kte kata tadi bertolak pukul 6 pagi.. Hari sebelumnya kte jadi usher untuk MPG (Malam Permata Gemilang Kolej 9 dan 10). Kte sibuk dari pukul 9 pagi sampai pukul 2 pagi -__-". So, ini membawa maksud kte tidur berapa jam jea. Serius kat kereta tidur jea. Sampailah kte sampai k…

Hari Sukan Tadika Ihsan 2016 :D and..

Image
Assalamualaikum,

"Cikgu Masturah" sini :) Ok. Pagi tadi berlangsungnya Hari Sukan Tadika Ihsan! And yea.. SO what kan? Haha.. Actually saya jadi sukarelawan untuk program ni.. Since, Iolls senpai (senior) kan dari tadika tu XD Okok.. I am so high right now. Baru bangun. 
Me, Keyra, Fahda, Kak Akma
Kitorang start datang-datang tadi pukul 7 dan program tu start pukul 9.. Iolls jaga ruma biru. Keyra jaga kuning, Fahda jaga hijau and Kak Akma jaga merah. So kitorang berpakat laa pakai tudung ikut rumah sukan. And yes. Kitorang bahagian jaga khemah laa gitu. So, if adik-adik nak kencing ke, minum ke and all berkaitan jaga diorang kita lah kena uruskan. Haha, dah bape round ntah ulang-alik tandas hantar diorang gi tandas.. First-first nervous gak kan.. Cemana nak "kencingkan" diorang ni.. Lagi-lagi yang lelaki XD Iolls tak banyak pengalaman. Adik lelaki sorang jea. Tu pun dah besar dah.. But yea. Ok jea.. Haha, walaupun kadang-kadang tu kena bukakkan seluar dorang.. Ada …

Anime-ing XD

Image
Assalamualaikum,

Yes.. Sekarang saya sedang cuti mid sem. And I am anime-ing.. Tak sangka it doesn't took me so long to really love anime. Serious XD Iolls dah jatuh hati. I know it something like malay novels... It just fairy tales and whats not. But yea.. Malay novels is a different story.. Anime pun.. But I'm just obsessed already~~~ First anime that I watched was Akatsuki no Yona.. So good~~ Hak-kun XD Ok enough.. Haha, then I watched anoHana.. Serious, I tengok semalam malam, and I woke up with a puffy eyes -,- Haha.. Anyways.. Because I know, this break I'll mereput kat rumah.. 

Akatsuki no Yona  Summary: Upon her sixteenth birthday, the cheerful Princess Yona intended to tell her doting father of her love for Soo-won, but her life was turned upside down after witnessing the man she loves cruelly assassinating her father. Heartbroken by this painful betrayal, Princess Yona fled the palace with her loyal servant Hak. Now, she will take up the sword and the bow on a ques…

Kini sendiri berpimpinkan memori

Assalamualaikum,

Aku tak pernah penat cerita tentang 2 sahabat aku yang sangat aku kasihi.. 
Wahai sahabat dunia akhirat,
Berpisah kita secara adat,
Namun hati kita sangat dekat.

Wahai sahabat penyeri hari,
Semoga kita berjumpa nanti,
Melepas rindu terbuku dihati.

Wahai sahabat yang sempurna,
Selama ini tidak pernah meminta,
Cuma memberi dengan senyum dimuka.

Wahai sahabat yang ku cintai,
Yang tak pernah melihat buruk diri ini,
Menerima aku dengan luas hati.


Wahai sahabat satu dalam seribu,
Dirimu itu sukar diganti.. Aku masih disini tenggelam dengan memori. Susur realiti pahit untuk aku jalan seorang tanpa lagi sahabatku kiri dan kanan.. Salam sayang,
Masturah

Its been a rough week

Assalamualaikum,

Salam sayang daripada Masturah. Huh..

Kadang-kadang.. Tak semua benda kita boleh luah kat orang..

Kadang-kadang saya rasa saya ni sensitif..

Cuba korang bayangkan 3 hari stress sebab nak siapkan kerja tu and yet.. Semua tu sia-sia..

Huh..

:(

Sometimes, I felt so worse about myself.. Because of the negativity that just so loud in my mind.

Sometimes, I just tormented by my own mind yet it does not hurt my physical. It kills inner me silently.

I tried to be positive every time. And that every time I just lost.

Kerana Allah tahu saya mampu, saya diberi ujian begini..


Random post :1

Image
Assalamualaikum,

Another boring post :P Haha. Takdelah.. I tengah rehat-rehat. And I thought why not I tulis sesuatu. Random things that just come out of my mind.. So far, tak busy lagi.. Since lab tak start lagi. Emmm, esok baru start. New sem, new group.. So yeah :3 It's ok. I'll be ok. For this sem, we have 2 lab. So, double the reports! Haha, g  r  e  a  t.
And, my previous post.. Since I join Kelab Iqra' dari sem 1 and banyak ponteng.. Now I am trying to be committed. Ini Sejarah Kita (ISK) membuka mata serta hati saya. Terlalu banyak yang saya "ambil perhatian" sampaikan benda SEBESAR ini saya BUTA.
Huh..
Oh yeah Btw Alhamdulillah saya dah ada roomate. She's so cute, brilliant, and she's nice. Sejak ada roomate, my life getting better. Ada laa jugak kan orang untuk kita berbual.. Kalau tak, I felt nothing just like furniture in maa room (taklah teruk sampai macam tu sekali.. tipu jea) 
Ok KAHWIN.. Haha, nampak tak sangat RANDOM XD. Sejak sepupu saya…

Masa itu Allah punya

Assalamualaikum,

Saya masih di sini. Keperluan tak beli lagi. Beg tak kemas. Like no motivation to start a new semester. I felt pretty lost. I tak rasa bersemangat like I used to when I nak naik sem 2 asasi. Nana..Najla.. How a day without you change my world that much? Ini namanya berkat persahabatan. Walaupun sorang di Usim.. Lagi sorang di UMP.. Still though, I felt you are my closest friends. Setiap hari, seperti ada ilmu dan nasihat baru. Sahabat yang mengingatkan saya tentang Allah. Terima kasih Allah, pinjamkan saya permata hati ini.
Masturah, naik sem ni pasang azam baru.. Please Masturah.. If attitude sem 1 tak menjadi.. Maksudnya Masturah tak jaga baik-baik hubungan dengan Allah. First thing first, I admitted that sem 1 saya rasa iman saya goyah. For some reason.. Saya tak banyak pergi ceramah agama.. Like setiap masa kononnya busy. Ingat, masa itu Allah punya. Saya tahu, bila kita biarkan rohani kita kelaparan.. Yang sengsara iman kita. Menjadi semakin liar. 
Disebabkan rum…

SUKIPT 2016 :)

Image
Assalamualaikum,
Pada 25 Januari telah berlangsungnya Sukan IPT dan UTM menjadi tuan rumah pada SUKIPT kali ini. Saya terlibat sebagai sukarelawan bahagian karate do. Saya minta taekwando tapi dapat karate do. Which not much different. Saya bermula bertugas pada 28 Januari sehingga 4 Februari. Pada malam 29 Januari telah diadakan perasmian SUKIPT 2016 di stadium dan saya menyertai perarakan IPT yang terlibat dalam SUKIPT kali ini. Bila saya kata Sukan IPT, semua IPT termasuk IPTA dan IPTS yang menyertai acara yang gemilang ini. 
Me with Syirah, MC acara ni. Dia sukarelawan dari Uitm Sarawak. And tahniah Syirah for your engagement! Dia balik awal untuk tunang.. Untunglaa :P
Well, the next day.. Kitorang mula dibahagikan tugas untuk sukan karate do. Saya dapat tugas jaga kamera. Which first thing first, iolls fikir ala.. jaga kamera je kea. Haha, sombong sangat. Padahal saya junior. Bagus laa dapat kerja ringan.. And like serius.. Kawan-kawan lain memang senior2 belaka.. berapa ketul j…

My journey just begun

Image
Assalamualaikum,


Kehadapan blogku yang usang ditinggal memori. Kini sudah habis satu babak dalam hidupku. Sangat bermakna untukku tulis supaya nanti akan ku tatap dan rindu setiap inchi manis perit semester 1 sebagai pelajar sarjana muda.

Kolej saya


My room, saya duduk sorang kat sini :)


Saya, Keyra dan Fahda masuk pertanding memasak. Second place.


I can say, this sem teach me a lot to be mature. Hidup saya di UTM pada awalnya agak perlahan dan membosankan. Tak ramai kawan. Which is normal at first. So the studies? Subjek yang saya ambil ada 6:
1. Microbiology + Lab 2. Bioorganic Chemistry 3. Introduction to Biomolecule 4. Mathematical Method 1 5. Statistics 6. Dinamika Malaysia
Total credit adalah 16. The killer subject is surely Math Method. With no tutorial class and tutorial question up to 50 question for each topic. How on earth I can survive my own with no tuto class and susah nak jumpa lecturer since dia duduk fakulti lain. Huh. Tough. Entah kena repeat balik ke cemana. Ok mala…