Saturday, February 15, 2014

I got a new pet!

Assalamualaikum,

Haiwan peliharaan seperti kucing dan ikan hiasan sering kali pilihan utama pencinta haiwan kerana sifat dan ciri-ciri yang lain. Enough with that intro and straight to the point. Kami sekeluarga menerima ahli baru! And guess what, kita akan memelihara kura-kura dewasa. Selalunya orang lain punya comel-comel kan. Tetapi, kita besar punya. Namanya Totol. Adik saya berumur 5 tahun memberinya nama tersebut berinspirasikan ninja turtle. Disebabkan adik saya pelat, sebutan turtle menjadi totol. Hehe. 

Macam mana kami dapat? Well, abang saya selalu memancing di TASIK UTM. Tiba-tiba kura-kura tersebut berjalan..? merangkak di sisi abang saya dan abang saya pun ambil dia. Totol merupakan kura-kura jantan dan spesisnya adalah biasa. 

Pada mulanya, memang saya geli-gelaman nak sentuh dia. Tapi, lama-lama dah ok :)

Totol diletakkan di dalam akuarium sekali-sekala untuk berenang :)

Dan ini tempat tidur dia :D Totol tengah tidur. 

Kadang-kadang kami akan biarkan Totol berkeliaran di rumah.

Saya telah membuat no bake cheese cake. Sebenarnya menggunakan sedikit nutella kedalam adunan cream cheese. Tapi, nutellanya tak rasa sangat. Crustnya sepatutnya menggunakan regular vanilla cream Oreo tapi masa itu saya cuma ada grape ice-cream flavour. Sedap :)

 Kali pertama membuat cheese cake :o


Dan saya juga telah membuat kek kukus coklat bersama chocolate ganache sebagai frostingnya.

 Oke, sprinkles tu sebenarnya saya tak nak letak. Disebabkan banyak sangat sprinkles kat rumah dan takut expired so saya pun letak di atasnya.

kek dan topingnya.

Friday, February 7, 2014

Title-less

Assalamualaikum,

Bismillah (Memulakan sesuatu)
Yes, saya disini ;)

Tetiba rasa mengamati lagu Let her go. Rasa terimbau pula kenangan lalu. Rasa macam banyak yang telah saya lepaskan ;) Sadisss. Bolehkah membawa diri seorang diri? Pendamping sementara apa yang kita jangka? Idk, saya rasa macam ketinggalan sesuatu yang sangat bermakna. Penyesalan tanpa henti. Pelik? kan. 


Just keep on going. Tak payah kesah dengan orang yang tak perlukan kita. Tak suka kawan makan kawan. Kadang-kadang kita mengharapkan sesuatu daripada kebaikan yang kita taburkan kepada seseorang. Tapi sayang, niat kita sudah berdebu. Tidak lagi untuk mendapatkan redhaNYA. Buat apa kan? Jadi, Biar semua orang murka tapi jangan sesekali Allah murka kita kan? Dunia ini ujian.

Pernah terfikir, siapa nak tolong bagi pahala kat kita nanti masa kat padang mahsyar? Semua terumbang-ambing dengan dosa sendiri. Akhirnya, kita kena selamatkan diri kita sendiri. Buat apa nak tambah dosa. Insha Allah, saya nak tanam azam. Tapi azam ni dah lama sebenarnya, saya nak mendalami isi kandungan Al-Quran. Selama ini saya cuma baca tanpa menghayati. 

Allah tidak gemar dengan orang yang terkenal. Biarlah orang mengata. Awak memberi pahala awak kepada saya.

Terima kasih Ar-Rahman, memberi kebahagian dalam lautan keperitan ini. Alangkah bertaburan nikmat yang saya rasai.


Indah sebuah persahabatan itu kalau dijaga. Indah ikatan itu jika bersatu. Anyway, last day sebelum SPM. Meja saya depan meja ni. Pakai tudung sekolah. Macam skema pulak kan.

Alhamdulillah (mengakhiri sesuatu)

Thursday, February 6, 2014

Kek coklat, hanya memerlukan 2 bahan sahaja?!

Assalamualaikum,

Terpulang kepada anda mahu percaya ataupun tidak. Dengan hanya menggunakan telur dan coklat masakan anda mampu menyediakan kek coklat. Nikmatilah video yang saya sediakan:


Kek ini memang akan bantat kerana tiada langsung penambahan ramuan yang boleh membangkitkannya menjadikan ia bentuk kek yang sempurna. Don't judge book by its cover kan? Saya ada recreate dan ini hasilnya. Memang tak cantik.. Tapi, kek ni sesuai untuk orang yang tak ada idea nak buat apa dah -,-

Mine ada tekstur seperti brain kat atas dia. Actually saya sapukan home made rosselle syrup dan taburkan gula aising.

Secara jujur, kek ni memang rasa kek coklat. Selamat mencuba!
 
Siti Fatimah Masturah Official Blog