Wednesday, April 22, 2015

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

Assalamualaikum,

Terlalu banyak pengalaman di Uitm PALAM ni sebagai pelajar asasi. Tak payah berdrama sebab minggu lepas dah. Haha. Orait.. This is what I can conclude based on my batch. Hope, ia membantu sesiapa..

Jika anda pelajar Asasi Sains, anda akan mengambil 6 subjek iaitu:

1. CTU (Pendidikan agama islam)
2. ELC (Bahasa Inggeris)
3. Biology
4. Chemistry
5. Physics
6. Mathematics

CTU dan ELC akan menyumbang pointer dalam CGPA mengikut CGPA Uitm tapi bukan UPU. Maksudnya subjek ni tak boleh ambil mudah. CTU basically, belajar pendidikan islam yang kebanyakannya anda dah tahu. But, lebih mendalam. Ada hafazan dan tilawah serta ulaskan surah yang anda hafal based on ayat. Ikutlah korang kena mana. Masa sem 1 hafal surah Al-Mulk. Sem 2 surah As-Sajadah. Dua-dua wajib hafal 15. If 30 lagi bagus. ELC pulak untuk sem 1, ada speaking, reading, listening dan writing test. Macam MUET. Tapi penandaan MUET lebih strict. Sem 2 ada speaking and writing test. Tapi, kami kena buat assignment (Essay) ; ada article, outline, citation etc. Buku untuk CTU dan ELC dalam RM20-RM30 sebuah.

BIOLOGY
Sem 1;
Chapter 1: Macromolecules
Chapter2: Cells
Chapter 3: Plasma Membrane Transport
Chapter 4: Enzyme
Chapter 5: Energy (Photosynthesis & Cellular Respiration)
Chapter 6: Homeostasis
Chapter 7: Ecology

Sem 2:
Chapter 1: Genetics
Chapter 2: Reproductive System
Chapter 3: Nervous and Hormonal Control
Chapter 4: Circulatory System
Chapter 5: Immune System
Chapter 6: Respiratory System
Chapter 7: Digestive System

Buku kami guna Raven. Memang tebal. 3kg kot buku tu. Tak timbang lagi. Harga lupa berapa. But RM100+ maybe laa. Buku ni boleh guna sampai degree dan sepanjang belajar lagi. Not just for asasi. Sem 1 dan 2 guna buku ni..


CHEMISTRY

Sem 1:
Chapter 1: Matter and Stoichiometry
Chapter 2: Electronic Structure of Atoms and Periodicity
Chapter 3: Chemical Bonding
Chapter 4: State of Matter
Chapter 5: Thermochemistry

Sem 2: 
Chapter 1: Organic Chemistry
Chapter 2: Chemical Kinetic
Chapter 3: Chemical Equilibrium
Chapter 4: Acid and Base
Chapter 5: Electrochemistry

Buku kami guna Mc Grawhill. Harga around RM90. Ada 2 buku. Beli sekali. Batch saya ada kad yang mengandungi kod. Kod tu untuk daftar Connect McGrawhill ni. Kat situ kami kena buat assignment dan kuiz online. Ada limit masa.


PHYSICS

Sem 1:

Motion in One Dimension
Vectors and Two-Dimensional Motion
The Laws of Motion
Energy
Momentum and Collisions
Rotational Motion and The Law of Gravity
Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics
Solids and Fluids
Thermal Physics
Energy in Thermal Processes
The Laws of Thermodynamics
Vibrations and Waves
Sound

Sem 2:

Electric Forces and Electric Fields
Electrical Energy and Capacitance
Current and Resistance
Direct-Current Circuits
Magnetism
Induced Voltages and Inductance
Alternating-Current Circuits and Electromagnetic Waves
Reflection and Refraction of  Light
Mirrors and Lenses
Wave Optics
Quantum Physics
Atomic Physics
Nuclear Physics
Nuclear Energy and Elementary Particles

Haaa!  Macam banyak kan? Actually sama jea ngan subjek lain sebab dia banyak tajuk.. Tapi belajarnya sikit jea. Biasalah banyak kira-kira. Teori.. Gitu laa. Kami pakai buku Serway Vuille text book.


MATHEMATICS

Sem 1: 

Chapter 1: Number System
Chapter 2: Polynomials
Chapter 3: Functions
Chapter 4: Matrices and Systems of Linear Equations
Chapter 5: The Derivative
Chapter 6: Applications of Derivative
Chapter 7: Data Description
Chapter 8: Events and Probability

Sem 2:

Chapter 1: Vectors
Chapter 2: Trigonometric Functions
Chapter 3: Integration
Chapter 4: Applications of Integration
Chapter 5: Introduction to First Order Differential Equations
Chapter 6: Numerical Methods
Chapter 7: Random Variables
Chapter 8: Special Probability Distributions

Math tak wajib beli buku teks. 

All in all, Semua subjek ada disediakan lecture notes. Depends on your lecturer suruh pakai buku or lecture notes. For me, physics memang kena angkut buku serway tu dari atas ke bawah (turun naik tangga kejayaan). Lecture notes disediakan di i-Learn dalam folder lecturer masing-masing. Kelas tutorial ada untuk subjek Math, Bio, Chem dan Physic. Kelas tutorial ini, anda akan diberi tutorial or "Kerja sekolah" macam tulaa. Kalau dalam lecture hall or soalan tutorial yang tak faham tu nanti tanya lecturer dalam kelas tutorial. Pastu kami kena lalui kuiz, assignments, presentation, test 1, test 2 and lab reports untuk carry marks. Carry marks total 50% for all subjects. 50% lagi final test. GPA tu nanti campur sem 1 dan sem 2 punya bahagi dua dapatlah final CGPA. So, konslusinya kena mantap untuk kedua-dua sem.

Pada awalnya, anda akan dibahagikan group mengikut senarai nama. Grup yang anda dapat hasil daripada susunan nama. So, bukan ikut keputusan SPM or whatever.

FOR LAB: Wajib pakai lab coat, RM40+ (Kalau ada kakak/abang punya dulu dari U lain pun ok), kasut bertutup. Lab manual for bio, phy and chem. Jotter untuk bio and chem. Selalunya fizik tak payah buat jotter.

JOTTER: For experiment's procedure (bergambar)

(Contoh)

So, that's all that I can share. Entry ni pun bukan apa. Buat kenangan apa benda laa aku belajaq kat sana. Sekian :D

43 comments:

  1. Wahh macam seronok je . saya lepasan spm 2014 sedang menunggu keputusan upu . Saya buat asasi uitm for first choiceKakak rasa susah tak nak score? Apa beza dia ngan matrik ? Parent saya nak sangat saya masuk matrik tapi saya sungguh berminat untuk memasuki asasi . 😕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata susah tu.. Kalau belajar betul2 tak kot. Matrik pembelajaran dia lebih kurang sama cuma matrik ada penambahan topik tak silap. Sebab lect bio dulu ada cakap yang budak matrik belajar ni tapi kitorang tak. Maksudnya matrik ni lebih susah laa kot. Kalau akak, akak recommend amek asasi uitm sebab banyak kelebihan. Dulu akak pun dapat tawaran matrik dekat dalam negeri jea.. But ayah akak pun tanya kawan2 dia semua, pastu ramai kata baik amek asasi uitm ni :) good luck btw

      Delete
    2. ohh terima kasih akak, cuma ada satu persoalan . keputusan ipg lambat lagi kan daripada tarikh kemasukan upu? jadi kita kena masuk matrik or upu dulu la sebelum ipg ? :)

      Delete
    3. Ha'ah. Masuk matrik/upu dulu. Kalau dapat ipg pastu nanti boleh keluar dari matrik/upu.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Aslmkm akak. Saya nak tanya, before masuk asasi perlu tak revise notes masa spm dulu? Sebab tengok certain topic macam bio & chem tu macam lebih kurang sama je masa spm.

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam, Terpulang sebenarnya nak revise ke tak. Sebab, lecturer dah tau awak dah belajar masa SPM. Dia akan ajar laju. Tapi kalau tak belajar pun tak apa sebab sekurang-kurangnya kita dah ada asas. So nanti cuma kita nak kukuhkan jea :D

    ReplyDelete
  5. Lepastu... Akak bawak buku2 spm. Itu jugak membantu :)

    ReplyDelete
  6. Akak ,kita kena beli buku tu sblum ke selepas dpt elaun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa akak dulu.. Buku dijual sebelum elaun keluar. Ada jea yang tunggu elaun masuk, tapi lambat sikit laa beli. Tapi lecturer faham.

      Delete
    2. Akak,yg subjek math tu ada guna alat geometri ke?

      Delete
    3. Takde. Tapi bawak jea jangka sudut dan jangka lukis. Untuk keperluan melukis dan sebagainya.. Hehe. And pembaris panjang untuk graf.

      Delete
  7. Akak bwk laptop ke msa bljr kat asasi?

    ReplyDelete
  8. Bawak. Senang nak bukak ilearn. Nak buat kerja and kuiz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak bwk msa first2 msuk asasi ke?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Yup... Masa first-first :)

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Akak nak tnya mcm na nak kira cgpa uitm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cgpa uitm = gpa sem 1 + gpa sem 2. Pastu bahagi 2.

      Delete
  11. Replies
    1. Muet tu Malaysian University English Test. Semua pelajar asasi harus amek.. Sebab nanti masa nak masuk degree diorang tengok jugak muet kita ok tak. Kalau nak amek kos perubatan masa degree nanti, perlu band 4 baru boleh amek. Gitu laa. Hee :)

      Delete
    2. Dia 4 test like speaking, writing, reading and listening test. Soalan dia macam tahap spm tapi penandaan dia strict.

      Delete
  12. Salam.akak nak tnya dlm bilik ada internet x?perlu bwk broadband x?

    ReplyDelete
  13. Ada internet. Tapi kena bawak wire LAN macam kat post akak yang part 2. Tak payah bawak broadband.

    ReplyDelete
  14. Mcm na nak guna wire LAN tu?blh akak terangkan dgn lbh detail x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambungkan jea kat lap top pastu nanti terus ada internet.

      Delete
  15. ada tak gambar buku ctu untuk sem 2 kak? saya tak tahu nak beli kat mana. nama tajuk buku pun tak tahu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku ctu sem 2 KESEPADUAN AGAMA DAN SAINS. Penulis: PISOL MAIDIN

      Delete
  16. Akak, ada kenal sesiapa yang nak jual labcoat tak.

    ReplyDelete
  17. Akak, ada kenal sesiapa yang nak jual labcoat tak.

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum,kak. saya nak tanya.Memang lect kat situ mesti pakai buku-buku tu ke? Tak bolekh ke kalau saya pakai buku akak saya? Penulis dia semua lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm on behalf of her.waalaikumussalam :) kami pakai lecture notes (nota Kuliah) dpd slide note lecturer sahaja. lecturer jarang guna buku. buku tu utk rujukan plajar sahaja. tapi mmang wajib beli buku sebab stiap student kena ade access code dan access code tu hanya ade dlm buku. access code digunakan utk buat online assignment. haha, betul tak kak fatimah?

      Delete
    2. Waalaikumsalam ain. Maisarah punya jawapan betul :) memang kitorang banyak guna lect note. Tapi certain subject, macam masa akak chemistry.. kena ada access code. Kewajipan untuk membeli tu bergantung kepada pensyarah. Mungkin dia nak selaraskan semua pelajar.. Sebab ada buku yang cakap berbeza sikit dengan buku2 lain. Tapi.. Kalau lect cakap tak wajib awak boleh jea guna buku kakak awak :)

      Delete
  19. Math asasi susah x?
    Klu saya addmath b dan c ja waktu spm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Math dia ok laa. Sebab masa spm dulu saya addmath pun b. But masuk asasi alhamdulillah both sem A. Dia macam addmath + math biasa. And saya dapat lecturer yang sangat baik and ajar one bu one. So it makes math look easy. Hee

      Delete
  20. salam..kak ...kita ni bljar sbjek sains kat skolah kan bm ...nnty masuk U bljar Bi ..dpt biasakan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Dulu akak sekolah masih bi.. Tapi ada jea negeri2 lain sek dia dah bm.. Mula2 tu mungkin susah.. Tapi in shaa Allah dapat biasakan kalau diulang perkataan tu banyak kali.. Tapi memang kena rajin sikit laa baca balik.. In shaa Allah ok jea :)

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog