Saturday, September 2, 2017

What is wrong with us?

Assalamualaikum,

Rohingya.

Yes, banyak sekali komen2 yang mengatakan tak payah ambil dorang masuk malaysia. Perangai macam apa. Dorang takde adab. Dorang nanti akan mendominasi dan minta macam-macam lepas kita dah ambil dorang. Yes, true. I understand apa yang cuba disampaikan oleh ramai pihak. 

Sedih bilamana ini realiti umat islam sekarang. Berpecah belah. Sedangkan kita, muslim adalah umat yang satu. Umat nabi Muhammad SAW. Memang benar hadis nabi yang akan datang satu zaman yang orang-orang islam ini akan dilayan seperti makanan yang dihidangkan. Kenapa makanan? Sebab makanan tidak menolak. Tidak melawan balik.

Sahabat2 semua pelik. Kenapa perkara tu berlaku. Adakah orang-orang islam semasa tu sedikit.

Tak.. Malah umat islam ketika itu seperti buih-buih di lautan. 

Then why? Kenapa benda ni berlaku? Kenapa islam tu tak terbela? Sedangkan semasa Perang Badar.. 313 melawan 1000.. Islam menang. Perang mutah 3000 melawan 200,000. islam menang. So what went wrong?

Wahn.

Apa itu wahn? Cintakan dunia. Takut kematian. I'm not saying this only to malaysian. But also to all muslims out there. Jika kita semua.. Negara-negara islam.. Memahami dan memaknai islam sebenar, maka kita sendiri akan merasakan sensitiviti umat islam tu. Sebab hakikatnya umat islam tu bersaudara. Umat islam kita diibaratkan satu tubuh.. Kalau sakitnya satu anggota, sakit jugalah kita. 

If only kita betul-betul merasakan keperluan untuk islam itu bersatu kembali.. In shaa Allah, umat islam terbela. Semua spekulasi tu nombor 2. Sebab benda ni takkan selesai kalau nombor 1 masih tak selesai. Akidah kita. Adakah kita berakidahkan negara? Atau berakidahkan politik semata? Tak. Kita berakidahkan islam. Allah dan rasul.

Bila melihat negara-negara islam yang lain. Contohnya UAE. Mereka adalah negara islam yang kaya. Tapi how far islam have penetrate to their heart? Dengan mewah melampau-lampau.. Hidup untuk hiburan. Adakah ini yang diredhai Allah? Contohnya Malaysia sendiri. Dengan pergi tempat-tempat bersejarah. Mereka tak melihat ia sebagai satu pengajaran pun. Malah bersuka ria dengan pelbagai posing mengambil gambar. Tak merasakan kejatuhan islam yang telah berlaku lama dah! 

Penjajah sangat berjaya! Menjajah mentaliti dan cara hidup kita sekarang. Jauh dari Tuhan. Jika dulu, 24 jam islam berjalan.. Tak tahu sekarang. Ada pula masa-masanya. Sedang Allah menyerahkan tanggungjawab islam tu sepenuh masa kepada kita, lama mana jea kita islam? Masa lain tu apa? Kafir? Munafik? Allahu 😣

Cukuplah masyarakat semua. Yang mengata siapa-siapa yang cuba menggunakan agama. Seeloknya kita sama-sama islam ni.. Kembali pada Al-Quran. Fahami apa yang Allah nak sampaikan kepada sebaik-baik ciptaanNya iaitu kita. Masakan lipas, lalat tu ada fungsi di bumi.. Tapi kita yang sempurna ciptaan ini hanya hidup untuk diri sendiri? Mari kita kembali bermuhasabah kenapa kita diciptakan.. Apakah fungsi manusia sebenarnya menurut Pencipta kita.. Kalau nak jawapan boleh rujuk [51:56] dan [2:30]

Dear past self,

Untukmu, Kau akan menjalani pelbagai fasa kehidupan.. Dan ditengahnya kau jumpa kekeliruan, tapi. Kau kuat. Kau memilih untuk meneruskan ...