Posts

Showing posts from 2015

Kemon laa Fatimah -,-

Image
Assalamualaikum,



Konbanwa~ Sebelum cuti midsem ni laa banyak test, kuiz dan assignment. Haha, adat laa belajar kat U. Lain laa kalau I ni pelajar tadika -_-" Serious like betul kaa dah 19 tahun. I'm in my last teen year ;( Tak sangkaaa. So that means that I should be more mature and take things seriously. No more kiddy character Fatimah.. No more sleepy head. Entahlaaa, my old habit datang balik. Tidur tak pernah nak cukup. Orang lain semua stay up bagai nak rak boleh pulak I ni tidur awal. Kalau genius takpe. Ni tak.. Dah laa slow. Fatimah, cuba jadi sumber inspirasi kepada orang sikit.. Haha, ni tak.. Tengok orang like "Waaaaaaaahhh, hebatnya!" Then, tak buat apa-apa. Fatimah ni speak louder than action jea.. Isk isk isk.. Haha.. 
Nah belanja kelas 1SMBB
See, I amek masa refleksi diri.. How can I get a high pageview kalau post semua macam apa.. Not beneficial sangat. But at least beneficial for me kan :D (*sedapkan hati). I'm not hoping people to read my post…

Perubahan adalah proses. Bukan drastik.

Image
Assalamualaikum,
Duhai cacatan hati, saya ingin berkongsi tentang "Turning Point" dalam hidup saya. Saya mulanya perempuan yang tidak mengerti tentang ikhtilat, aurat. Bukan tak tahu aurat perempuan seluruh badan kecuali muka dan tangan. Maksud saya dengan mendalami lebih dalam tentang aurat wanita. Contohnya, memang kita rasa baik di mata sesama jantina, tetapi lain pula dengan mata jejaka. Sejujurnya, saya ini tidak pernah mengambil peduli tentang ini sebelum ini.
Bukan sahaja aspek baju labuh hingga kelutut atau jubah sekalipun. Ia perlu diteliti dari segi warna, material, cutting dan lain-lain. See? I never thought about that until saya masuk Asasi. Sebab asasi adalah PENGALAMAN PERTAMA BERJAUHAN DENGAN KELUARGA, HIDUP BERDIKARI dan segala macam aktiviti dikawal oleh diri saya sendiri. Just imagine yang saya dah berbelas tahun dijaga di satu tempat.. Tiba-tiba di hantar ke Asasi PUNCAK ALAM.. So, serious kat sana all angle I see lelaki. Serious, like dunia apa yang saya…

Resepi Sheperd Pie versi Sardin :D

Image
Assalamualaikum,




Basically sheperd pie adalah gabungan kentang lecek (mashed patotoes) dengan daging kambing cincang yang dimasak dengan beberapa bahan yang lain seperti lobak, peas, salt pepper and etc. 
Tapi harini, saya nak share resepi sheperd pie sardin yang senang. The difficulty rate 2 out of 5 which is quite easy XD. Okay-okay, straight to the ingredients.
Bahan-bahan (4- 6 orang)

Kentang lecek


1. 8 biji kentang (dikupas) 2. 2 sudu kecil garam (untuk rebus bersama kentang)
3. 1 cawan susu segar (saya larutkan susu tepung dengan air jea) 4. 2 sudu besar mentega/majerin 5. 2 sudu kecil Maggi secukup rasa (boleh guna garam, ikut citarasa) 6. 1/2 sudu kecil lada hitam halus
Sardin
1. 1 tin sardin 2. 1/2 bawang besar (potong dadu)
3. 2 ulas bawang putih (cincang halus) 4. 1 sudu besar minyak masak
Hiasan
1. Keju Cheddar (disagat) 2. Daun parsley kering

Cara-cara

1. Rebus kentang bersama garam sehingga empuk. Cucuk guna garfu untuk memastikan kentang sudah empuk

2. Sementara menunggu kenta…

Weeeee :3

Image
Assalamualaikum,

*Lap sikit,bersarang blog I ni..


As you all tahu Masturah sekarang tengah belajar and ambil program Pure Bio. Tak senang ye pembaca sekalian. Tak senang. They said degree life is more relaxing. I repeat RELAXING! Haha, realitinya tak. Since pensyarah akan ajar ala kadar and the rest our own responsibilities.. So, me as a student should work more than what I have done for my foundation studies.. Ye laa, asasi masih lagi diajar satu per satu.
My previous post was about my sorrow.. Disebabkan takde roomate right? Alhamdulillah, now I can adapt myself to stay here alone in my room. I have a great jiran. She is one and only jiran and classmate yang paling dekat. Selang beberapa bilik jea. As classmates lain tinggal kat blok lagi satu. Takpelah.. Kita tercampak kat blok lain sebab special case XD..
Since I will be alone when weekends comes, I decided to go back home weekly. So I can just let the washer machine take the job on washing my laundry without me spend some money. …

Degree. LIFE!

Assalamualaikum,
3 hari Minggu Mesra Mahasiswa berjalan, saya dah jadi macam zombie.. Haha, tidur pagi and bangun pun pagi.. Saya diberi ujian tiada roomate. Bukan saya seorang.. Ada jugak beberapa.. Semasa MMM berjalan, saya tidur di bilik kawan yang tiada roomate jugak. Saya kenal dia sejak sekolah menengah lagi. Tapi kenal macam tu jea.. Hmm, bilik saya hujung sana. Bilik dia hujung sini. Dia blok berlainan dengan saya. Susah. Satu perkataan yang saya boleh terjemahkan daripada keadaan yang saya alami.. Saya yakin kepayahan tidak akan kekal. Ia akan pergi seiiring dengan masa. Sebagai seorang muslim, saya perlu sabar dan berdoa ;)
Dengan niat kerana Allah, In shaa Allah segala urusan, walaupun payah.. Allah akan memberi pertolongan dalam bentuk yang tak dapat kita jangka. Sudah untung keluarga saya tinggal sangat dekat. Ujian saya cuma sekecil hujung kuku jika nak dibandingkan dengan orang lain..
Saya ada ramai kawan yang saya kenal, namun kami berbeza program serta kolej.
Selepas…

Oh degree 3

Image
Assalamualaikum,



Semalam, saya tidur lena. Pada pukul 4.20 saya bangun.. Alhamdulillah, saya sempat menunaikan solat sunat tahajjud dan solat sunat hajat. Hajat saya dalam solat itu adalah supaya saya diterima untuk di tempatkan di utm.



Pagi ini pada pukul 8 saya dikejutkan dengan ketukan pintu bilik saya (saya dah bangun). Yup, my dad. Dia cakap tahniah sambil menghulurkan tangan (salam) and he said saya telah diluluskan oleh pihak fakulti biosains dan kejuruteraan perubatan untuk kos biologi. Seperti yang saya minta dalam surat rayuan.
Saya... Saya bersyukur. Alhamdulillah. Saya sujud syukur. Saya menangis. Seperti doa itu dimakbulkan dengan pantas. Rasa seperti tak layak dilayan begitu. Allah maha pengasih dan maha pemurah.. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.
Kenapa tidak pertahankan dietetik? Sebab mula-mula dulu saya memang target nak dapatkan dietetik. 3 u berlainan saya letak kos sama. Semuanya pilihan 2, 3 dan 4. Saya fikir mungkin bukan rezeki saya belajar dietetik. Daripada …

Hmmmm

Image
Assalamualaikum,



Saya rasa excited pulak nak uthm. Rasa tak sabar nak belajar. Macam seronok pulak food tech ni. Haha. See, sometimes saya gembira, then sedih sangat pastu melonjak gembira balik.. Well period maybe one of the factors that caused me to act like this. Haha, drama queen sangat. Semoga segala-galanya dipermudahkan Allah. Masih niat yang satu. Lillahita'ala!

Oh degree 2

Assalamualaikum,

Semakin lama saya berfikir, semakin hiba dibuatnya.. Bukan tak bersyukur dengan apa yang saya dapat. Tetapi terlalu shock untuk saya. Saya dan ayah menjalankan ikhtiar merayu utm. Sometimes, kita rasa down sangat bila kawan-kawan yang dapat result, muet pun lebih kurang sama.. Tapi dapat UKM, UTM, UPM dan sebagainya.. Saya merasakan diri ini lebih layak untuk yang lebih baik. Bukan tak bersyukur sekali lagi. Saya cuma berusaha yang terbaik untuk diri saya serta saya ulangi ini cuma ikhtiar yang kami boleh cuba. Baru tahu jugak daripada senior food tech uthm yang kos food tech adalah baru di uthm, jadi banyak kekurangan berbanding u yang lain and she is the first batch. Mungkin kebanyakan yang saya isi haritu adalah top list program pengajian yang dipilih oleh pelajar. UTM adalah pilihan ke-6 dan ke-7 semasa saya isi upu. Mungkin ramai yang memandang serong dengan apa yang saya beritahu. In shaa Allah jika Allah sudah tulis rezeki di UTM, saya akan ke sana. Jika sebali…

Oh degree

Image
Assalamualaikum,
Salam sayang. Masturah di sini.. Hari ini keputusan upu keluar. Pukul 12 jugak sibuk nak tekan. Dalam masa yang sama saya guna sms. And, dapat balas dari sms tadi. My first reaction like "Takkkkkk! Tak nak, rasa macam nak nangis!!". My mom pun like... "Kenapa? Kat Unisza ke?". Tak. UTHM. Ulangan suara.. UTHM. And Abang A ketawa.. seriously. Lepas tu saya cakap " Kenapa teknologi makanan, kerja kilang tu semua!". Nampak tak tak bersyukurnya aku masa tu. Mak saya ok jea. Dia kata dekat ngan rumah dan ofcoz abang A pun kat sana. 


Sejujurnya, saya pernah merasakan bahawa UTHM tak ada potensi seperti universiti-universiti yang lain. Saya sendiri lepas tu dapat masuk situ.. I was literally crying and cannot accept that for a second. But then, tiba-tiba ada suara hati membisikkan pelbagai perkara positif. Rumah ngan UTHM bukan jauh mana. So, setiap minggu boleh balik. Manalah tau kalau putus cinta ke boleh balik ngadu kat mak. Haha. Emm. Lagipu…

Tambahkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam makanan :)

Image
Assalamualaikum,

Baru perasan tak ada langsung blog post bulan Julai. Hmm, nak update sikit pasal cuti yang terlampau panjang ni. Since saya dah berazam nak berjinak-jinak dalam bidang masakan.. So here we goes.
First thing first, saya masak asam pedas ikan salmon. Nampak tak fusion di situ? Kikiki. Manalah tertelan nak masak grilled salmon ataupun seared salmon. So yea. 

Yang ni versi goreng. See, kitorang tak fancy mana pun. Lainlah kalau My Abang A masak. Mine deep fry dia fry with teeny tiny oil. Lepas masak hidang dengan letak sikit parutan lemon. Btw, saya tak tau pun spices apa dia letak and it tasted pretty good and refreshing sebab ada lemon zest tu. So fancy!
My first red velvet! Saya mendapat gerak hati untuk buat kek ni lepas nana bagitau dia nak buat. Tq nana! And, serius saya suka kek ni. Gebu! Walaupun meraah dia tak menyala (pewarna merah dah habis at that time. Dapat cenonet jea)
Kue tiaw hailam!


Lontong dan sambal telur. Sebenarnya more to lodeh. Tapi makan dengan n…

Ketakutan melumpuhkan saya

Image
Assalamualaikum,

As stated in my older blog post, Saya dah ada lesen memandu.. Which is "keperluan" untuk setiap orang pada masa kini? Maybe. 
Well, semasa saya dalam lecture hall (mula-mula asasi 2014 dulu) saya lupa subjek apa.. And I got a call from my dad. I don't answered it because I was in that hall. So, I whatsapp-ed him and asked why he called me and I cannot answer it. Immediately he said that he wanted a photocopy of my IC and my licence and told me that he wanted to buy me a brand new car.. I'm like.. What?! Err, I'm not sure how to react. But yea.. It turns out that he bought me Perodua Viva S. 
Sejujurnya.. Driving is one of my biggest fear. I am thankful to have my licence, to have supports from my bro that helped me alot during my driving lesson. But still, it is my fear. My mind keep telling me I can't. That is the problem with anxiety. It pulled you out of most of the thing. In my life, I have a lot of fear. And this is one of them. And to b…

Kenapa Fattytissue?

Image
Assalamualaikum,
I did a few header.. But these two does not suit my template that good. #rejected header.
Saya tak nak tinggalkan blog ini dengan post yang sedih. So, Saya just nak kongsi sedikit sebanyak tentang kewujudan blog ni. Haha. Baru nak cerita.. Well, they said better late than never!
I started this blog when it was 2011, when I was 15. Saya dapat ilham dari Seri (SMKTDS) which is my new friend yang banyak menulis dalam blog tentang kehidupannya semasa di US. Seronok baca! She's just a wonderful yet beautiful girl :) I miss her. Anyways. Hehe. My first post bukan post yang ada sekarang ni. Saya dah save as draft. Ntahla. Cerita lama-lama saya memang merepek. Hoho. But now, saya dah banyak tapis entry-entry sebelum ni.. Termasuk post yang sekerat jalan punya cerita dan maybe entry kosong yang tersave ada 660 post total! Wow! Haha.. Sebenarnya Giveaways yang saya save as draft banyak gila!
random post yang tak dipublish! 
Active in 2013. Banyak enter giveaways and blogwa…

Upu fasa 2...

Assalamualaikum,

Saya tak tahu nak sedih atau tiada rasa. Yang pasti bukan gembira. In shaa Allah. Redha ibubapa juga redha Allah, Masturah. The last time saya cerita pasal upu saya kemain kan? Semangat. Now I have no reason nak cerita dengan semangat. Saya cuba terima. And actually I am just fine.. just a little bit emotional plus period. So I am a little bit "over" than usual.
Ayah saya kata "Masturah switch pilihan kedua dengan pertama." Which means tukar farmasi jadi pilihan pertama instead of dietiation. I feel like what? I have to admit that I am sad. Hatiku luluh buat kali kedua. He said that farmasi is more umum while dietitian is specific which is study about diets, foods. He said, for future life better take farmasi. Peluang pekerjaan lebih luas.. I taught rezeki dimana-mana and Allah yang tentukan.. Saya cakap laa jugak why I did put dietitian as my first choice.. But then, I knew he know the best. So.. yea. I have to admit saya dah bayangkan how great i…

Reunion 5SN2?

Image
Assalamualaikum,

Semalam pada jam 11 malam Jo whatsapp ajak jumpa harini.. Well I though just us. Which commonly me, Jo, Mariam, Sha, Fara and others. Like girls day out like that. Surely I asked my parents permission right away since I miss my buddies. They said OK. I am happy then Jo started to say it is a class reunion.. Emm.. Haha.. Haha haaa... -___-" Pukul 11 malam tu jugak penubuhan group 5SN2 setelah sekian lama.. Haha. Then, rancak lah group itu. I have to say that I do really like the idea of reunion since we have lost contact since after 2 years I would say. Last minute perancangan. So it turns out to be 6 people that attend the "reunion".. Haha... Rasa berat nak pegi, but I really miss Jo. 


So yea. 11.30 am we've met. Me and Jojo give a warm hug sebab we miss each other so much. My study group partner :) Unfortunately My Mariam tak boleh hadir sebab ada majlis lain.. So saddddd. Kawan meja sebelah kot for a whole year. At first my father suruh drive.. Ha…

My first Zalora experience

Image
Assalamualaikum,

So, actually the package was sent to me by 19th of May. So yea.. I hope tak lambat untuk berkongsi how it goes.

It goes so well, from the picking till it sent to me. Sebab banyak kelebihan shopping kat sini berbanding yang lain
Apa yang saya suka dengan zalora adalah kerana saya boleh berbelanja dari rumah. Yes, I don't have that much oppurtunity to go shopping for myself. Harga berpatutan, banyak pilihan, penghantaran cepat, banyak discount code. So yeah.. I really enjoyed it so far yet my sisters pun want to give it a try. So, the second package just arrived this morning. 


Off topic, I just wondering that I am the oldest sister in my family yet I was the smallest. Is that make any sense? My shoe size was 36 yet my 16, 14 and 12 years old sister was 38. Haha, I have to admit that I was the only child in my family that a little bit "cuter" than the others. Yea.. But I liked it anyways :D

Let be serious here..

Image
Assalamualaikum,

Ingin aku menyendiri, Setelah aku sakit hati, Menyedari kau tiada disisi, Sungguh aku rasa sepi.
Sakitnya cinta cuma sehari, Esok lusa cari pengganti, Tidakkah engkau sedar diri, Kehadiran kau cuma ulangan lagi.
Hmm, umur saya dah nak masuk 19 tahun ogos ni. Mak saya berkahwin pun umur 19 tahun. Today I want to talk about love, based on my opinion.
I have to say that I have not much knowledge about love. Lawak lah kalau saya kata saya tak pernah jatuh hati kat teruna. Perasaan cinta itu nafsu. Nafsu perlu dikawal. For me, tak ada alasan yang kukuh untuk bercinta masa alam persekolahan. Masa sekolah menengah, saya pun adalah kenalan lelaki dan kitorang selalu bermesej. Sehari kadang-kadang 100+ (Ini bukan zaman whatsapp ok, satu mesej 10 sen) dan saya nak cakap yang saya menyesal setiap mesej yang saya hantar kat dia. Although kita cuma berkawan. Dia jea.. Dan saya menyesal. Sebab saya rasa saya dah melakukan sesuatu yang tak bermanfaat. Dah jadi trend yang sangat pop…

Result semester 2 Asasi Sains 2014/2015

Image
Assalamualaikum,

Harini memang hari yang sangat-sangat mendebarkan. Sampai tak boleh tidur.. Huhu.. And I decided to check myresult early sebab mata saya terbuka luas dan tangan saya yang sangat gatal tekan refresh button kat email. CGPA Uitm 3.64

Alhamdulillah.. Lebih daripada apa yang dijangka. Rasa bersyukur sangat. So, next thing is UPU and in shaa Allah will enter degree life! 

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 2

Image
Assalamualaikum,

Setelah panjang bercerita tentang apa yang saya belajar for asasi untuk kedua-dua sem, now cerita pasal kolej and some random things that should be known if you want to go for asasi uitm.
Kolej kediaman. Alhamdulillah. Saya bagi 4.8 bintang! For serious, saya rasa kolej dia yang paling mantap.. Idk about other kolej yang bukan PALAM. Tapi, orang ramai pun cakap jugak macam tu. Hee. Kat sana ada 3 jenis blok. Blok Rafflesia (R1, R2, R3, R4, R5 dan R6), Blok Angsana (A1, A2, A3, A4 dan A5) dan Casuarina (C1, C2, C3, C4 dan C5) (tak tahu if ada tertinggal). Saya dapat duduk Blok A2. Which is the only blok angsana untuk budak asasi perempuan. Maybe masa saya daftar tu.. saya datang lambat. But that's fine. Gempak apa. Tempat strategik. Dekat ngan surau, kafe rafflesia dan kafe angsana pun tak jauh. Rumah tu ada 4 bilik. But depends laa. Ada rumah yang lima bilik. So, total housemate sepatutnya lapan. Belakang katil tu ada locker besi.
Blok saya ada 9 tingkat. Don'…

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

Image
Assalamualaikum,

Terlalu banyak pengalaman di Uitm PALAM ni sebagai pelajar asasi. Tak payah berdrama sebab minggu lepas dah. Haha. Orait.. This is what I can conclude based on my batch. Hope, ia membantu sesiapa..
Jika anda pelajar Asasi Sains, anda akan mengambil 6 subjek iaitu:

1. CTU (Pendidikan agama islam)
2. ELC (Bahasa Inggeris)
3. Biology
4. Chemistry
5. Physics
6. Mathematics

CTU dan ELC akan menyumbang pointer dalam CGPA mengikut CGPA Uitm tapi bukan UPU. Maksudnya subjek ni tak boleh ambil mudah. CTU basically, belajar pendidikan islam yang kebanyakannya anda dah tahu. But, lebih mendalam. Ada hafazan dan tilawah serta ulaskan surah yang anda hafal based on ayat. Ikutlah korang kena mana. Masa sem 1 hafal surah Al-Mulk. Sem 2 surah As-Sajadah. Dua-dua wajib hafal 15. If 30 lagi bagus. ELC pulak untuk sem 1, ada speaking, reading, listening dan writing test. Macam MUET. Tapi penandaan MUET lebih strict. Sem 2 ada speaking and writing test. Tapi, kami kena buat assignment (E…