Friday, October 30, 2015

Kemon laa Fatimah -,-

Assalamualaikum,




Konbanwa~
Sebelum cuti midsem ni laa banyak test, kuiz dan assignment. Haha, adat laa belajar kat U. Lain laa kalau I ni pelajar tadika -_-" Serious like betul kaa dah 19 tahun. I'm in my last teen year ;( Tak sangkaaa. So that means that I should be more mature and take things seriously. No more kiddy character Fatimah.. No more sleepy head. Entahlaaa, my old habit datang balik. Tidur tak pernah nak cukup. Orang lain semua stay up bagai nak rak boleh pulak I ni tidur awal. Kalau genius takpe. Ni tak.. Dah laa slow. Fatimah, cuba jadi sumber inspirasi kepada orang sikit.. Haha, ni tak.. Tengok orang like "Waaaaaaaahhh, hebatnya!" Then, tak buat apa-apa. Fatimah ni speak louder than action jea.. Isk isk isk.. Haha.. 

Nah belanja kelas 1SMBB

See, I amek masa refleksi diri.. How can I get a high pageview kalau post semua macam apa.. Not beneficial sangat. But at least beneficial for me kan :D (*sedapkan hati). I'm not hoping people to read my posts. It just make me happy to share a tiny bit about my journey. How it bought me to this day. Gila I flashback cerita I zaman muda-mudi dulu -_- macam nak jumpa Fatimah yang dulu dan nasihat cukup-cukup..

Alhamdulillah saya cuba menyelak lembaran baru dan mewarnai muka surat tersebut dengan kebaikan in shaa Allah.. 

Actually nak start study.. Haha, tapi nak motivasikan diri ni dulu XD.. Okok.. Haha.. Sudah jangan taip dah Fatimah! 

Monday, October 26, 2015

Perubahan adalah proses. Bukan drastik.

Assalamualaikum,

Duhai cacatan hati, saya ingin berkongsi tentang "Turning Point" dalam hidup saya. Saya mulanya perempuan yang tidak mengerti tentang ikhtilat, aurat. Bukan tak tahu aurat perempuan seluruh badan kecuali muka dan tangan. Maksud saya dengan mendalami lebih dalam tentang aurat wanita. Contohnya, memang kita rasa baik di mata sesama jantina, tetapi lain pula dengan mata jejaka. Sejujurnya, saya ini tidak pernah mengambil peduli tentang ini sebelum ini.

Bukan sahaja aspek baju labuh hingga kelutut atau jubah sekalipun. Ia perlu diteliti dari segi warna, material, cutting dan lain-lain. See? I never thought about that until saya masuk Asasi. Sebab asasi adalah PENGALAMAN PERTAMA BERJAUHAN DENGAN KELUARGA, HIDUP BERDIKARI dan segala macam aktiviti dikawal oleh diri saya sendiri. Just imagine yang saya dah berbelas tahun dijaga di satu tempat.. Tiba-tiba di hantar ke Asasi PUNCAK ALAM.. So, serious kat sana all angle I see lelaki. Serious, like dunia apa yang saya duduk ni. I mean dulu saya bukan lah sekolah perempuan. But for me I am not used to surrounded by guysssss like jalan jea nampak lelaki. Lagi blok sebelah lelaki.. I felt so uncomfortable. Just sharing how actually girls think about guys. Perempuan ni cepat cair. They don't need years to fall in love. Enough just for a minute. Perempuan tengok lelaki jea dah boleh ada perasaan timbul di dalam hati. Sebab tu perlu jaga pandangan. Bukan pandangan aurat jea. Pandangan kita kepada berlainan jantina.


Saya ada idea nak buat post ni sebab semalam ada program. Orang yang duduk depan saya para senior lelaki. So, sepanjang program tu bila senior tu nak cakap dengan kawan dia ofcoz laa pandang tepi.. So at the same time dia nampak gak saya. So, yeaa. Rasa so uncomfortable sebab saya nak tengok gak penceramah tu at the same time asek nampak dia jea. So buat-buat laa tunduk. Lepas habis program tu rasa hati ni macam Eishhhh asek nak memikir jea pasal abang tu -,- I know y'all rasa macam pelik, but that what I felt. 

Ok haha tutup pasal perasaan.. Saya juga pernah menyaksikan sendiri bagaimana seseorang lelaki itu melihat wanita berjalan tanpa bekelip.. Sebab tu there is no point of hijab but still pakai baju ketat, pendek, tak pakai stoking. I once that kind of person. Tak pakai handsock, pakai baju masih tak longgar, pakai tudung singkat, pakai inner ketat. Saya masih dalam proses dan saya tahu membaiki diri tak pernah ada kesudahannya. Takkan saya nak buang semua baju, tudung semua terus? Nope. Berperingkat. Yang ketat-ketat tu bagi laa adik. Kerana PERUBAHAN ADALAH PROSES, BUKAN DRASTIK. BERUBAH SECARA BERPERINGKAT ADALAH SUNNAH DALAM PERUBAHAN. 

So, Alhamdulillah.. Saya dipertemukan dengan in shaa Allah sahabat hingga ke jannah. Diorang sangat membantu. Walaupun saya tak bertudung labuh seperti mereka, mereka tidak kisah dan mereka banyak tarbiyah diri ini. Walaupun ada masa saya fikir saya ini begitu tidak layak untuk bersama-sama mereka, dan cuba menjauh.. Tetapi kenapa perlu saya berbuat begitu sedangkan Allah yang hantar mereka untuk saya.. Sejak berkawan dengan mereka, baru mata saya terbuka dan sedar betapa selama ini saya tidak perasan.. Saya berazam dan memberanikan diri membeli tudung yang lebih panjang ukurannya dari sebelum ini. Tudung labuh pertama,saya beli bersama mereka.

That was my turning point that I won't forget how it bought me to this day. How it really affect my life, my style.. Saya berkongsi kerana saya tidak perasan tentang semua ini sebelum ini. Saya sendiri seperti tersasar. Saya ingin sekali menjadi seperti mereka. Terima kasih sahabat! Membuka mata yang selama ini tertutup. Alhamdulillah Allah buka mata hati saya. Saya ingin mendapat redhaNya.. Bukan meraih pujian manusia. Susah nak jaga hati. Semoga kita semua dipelihara Allah. Aamiin.. 

Friday, October 16, 2015

Resepi Sheperd Pie versi Sardin :D

Assalamualaikum,




Basically sheperd pie adalah gabungan kentang lecek (mashed patotoes) dengan daging kambing cincang yang dimasak dengan beberapa bahan yang lain seperti lobak, peas, salt pepper and etc. 

Tapi harini, saya nak share resepi sheperd pie sardin yang senang. The difficulty rate 2 out of 5 which is quite easy XD. Okay-okay, straight to the ingredients.

Bahan-bahan (4- 6 orang)

Kentang lecek


1. 8 biji kentang (dikupas)
2. 2 sudu kecil garam (untuk rebus bersama kentang)
3. 1 cawan susu segar (saya larutkan susu tepung dengan air jea)
4. 2 sudu besar mentega/majerin
5. 2 sudu kecil Maggi secukup rasa (boleh guna garam, ikut citarasa)
6. 1/2 sudu kecil lada hitam halus

Sardin

1. 1 tin sardin
2. 1/2 bawang besar (potong dadu)
3. 2 ulas bawang putih (cincang halus)
4. 1 sudu besar minyak masak

Hiasan

1. Keju Cheddar (disagat)
2. Daun parsley kering


Cara-cara


1. Rebus kentang bersama garam sehingga empuk. Cucuk guna garfu untuk memastikan kentang sudah empuk


2. Sementara menunggu kentang empuk, boleh potong bawang besar dan cincang halus bawang putih.

3. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang besar dan bawang putih. Setelah itu masukkan sardin dan tuangkan sedikit sosnya (jangan terlalu banyak, supaya tak terlalu berkuah). Pecah-pecahkan sardin sehingga dapat ketulan yang kecil. Masak sehingga kuahnya kering sedikit. Matikan api.

4. Selepas kentang empuk, buangkan air rebusan. Dalam periuk yang sama, masukkan mentega, susu, Maggi secukup rasa dan lada hitam. Lecekkan kentang tersebut dengan menggunakan "masher".

Masher

5. Setelah kentang lecek dan sardin dah siap, ratakan sardin ke dalam bekas kaca yang tahan haba. Diikuti dengan sedikit taburan keju di atas lapisan sardin tadi.

6. Ratakan pula kentang lecek di atas taburan keju. Letak sekali lagi keju di atas kentang lecek dan taburkan sedikit daun parsley kering.


7. Panaskan ketuhar pada 180 darjah celsius. Setkan haba di bahagian atas sahaja. Setelah ketuhar panas, masukkan sheperd pie sardin ke dalam ketuhar dan masak sehingga keju bertukar warna kuning keemasan.

8. Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan sekejap. Setelah itu boleh hidangkan :D

Sunday, October 11, 2015

Weeeee :3

Assalamualaikum,

*Lap sikit,bersarang blog I ni..


As you all tahu Masturah sekarang tengah belajar and ambil program Pure Bio. Tak senang ye pembaca sekalian. Tak senang. They said degree life is more relaxing. I repeat RELAXING! Haha, realitinya tak. Since pensyarah akan ajar ala kadar and the rest our own responsibilities.. So, me as a student should work more than what I have done for my foundation studies.. Ye laa, asasi masih lagi diajar satu per satu.

My previous post was about my sorrow.. Disebabkan takde roomate right? Alhamdulillah, now I can adapt myself to stay here alone in my room. I have a great jiran. She is one and only jiran and classmate yang paling dekat. Selang beberapa bilik jea. As classmates lain tinggal kat blok lagi satu. Takpelah.. Kita tercampak kat blok lain sebab special case XD..

Since I will be alone when weekends comes, I decided to go back home weekly. So I can just let the washer machine take the job on washing my laundry without me spend some money. I feel so blessed to be so close to home so that Masturah can manja-manja with parents and family. Haha :D  and ofcoz I can make my college at UTM as my secondary home. 

Doakan kejayaan Masturah yaa. Sebab I will take test tomorrow and really, I think that time just too fast that I felt way behind on my tutorials and studies. 


Monday, September 7, 2015

Degree. LIFE!

Assalamualaikum,

3 hari Minggu Mesra Mahasiswa berjalan, saya dah jadi macam zombie.. Haha, tidur pagi and bangun pun pagi.. Saya diberi ujian tiada roomate. Bukan saya seorang.. Ada jugak beberapa.. Semasa MMM berjalan, saya tidur di bilik kawan yang tiada roomate jugak. Saya kenal dia sejak sekolah menengah lagi. Tapi kenal macam tu jea.. Hmm, bilik saya hujung sana. Bilik dia hujung sini. Dia blok berlainan dengan saya. Susah. Satu perkataan yang saya boleh terjemahkan daripada keadaan yang saya alami.. Saya yakin kepayahan tidak akan kekal. Ia akan pergi seiiring dengan masa. Sebagai seorang muslim, saya perlu sabar dan berdoa ;)

Dengan niat kerana Allah, In shaa Allah segala urusan, walaupun payah.. Allah akan memberi pertolongan dalam bentuk yang tak dapat kita jangka. Sudah untung keluarga saya tinggal sangat dekat. Ujian saya cuma sekecil hujung kuku jika nak dibandingkan dengan orang lain..

Saya ada ramai kawan yang saya kenal, namun kami berbeza program serta kolej.

Selepas ini saya berazam untuk mahir dalam pemanduan walaupun benda tu paling saya tak suka supaya saya boleh bawak kereta pergi sana dan tak susahkan mak ayah. Rakan-rakan.. Doakan perjuanganku.

Monday, August 24, 2015

Oh degree 3

Assalamualaikum, 



Semalam, saya tidur lena. Pada pukul 4.20 saya bangun.. Alhamdulillah, saya sempat menunaikan solat sunat tahajjud dan solat sunat hajat. Hajat saya dalam solat itu adalah supaya saya diterima untuk di tempatkan di utm.



Pagi ini pada pukul 8 saya dikejutkan dengan ketukan pintu bilik saya (saya dah bangun). Yup, my dad. Dia cakap tahniah sambil menghulurkan tangan (salam) and he said saya telah diluluskan oleh pihak fakulti biosains dan kejuruteraan perubatan untuk kos biologi. Seperti yang saya minta dalam surat rayuan.

Saya... Saya bersyukur. Alhamdulillah. Saya sujud syukur. Saya menangis. Seperti doa itu dimakbulkan dengan pantas. Rasa seperti tak layak dilayan begitu. Allah maha pengasih dan maha pemurah.. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.

Kenapa tidak pertahankan dietetik? Sebab mula-mula dulu saya memang target nak dapatkan dietetik. 3 u berlainan saya letak kos sama. Semuanya pilihan 2, 3 dan 4. Saya fikir mungkin bukan rezeki saya belajar dietetik. Daripada saya mohon yang jauh2.. Saya fikir lebih elok merayu yang paling dekat.

Tak sangka. Dulu tadika saya di utm. Sekolah agama saya di utm. Alhamdulillah dapat sambung belajar di utm. Syukur sangat. Lepas ni hari-hari boleh lunch kat rumah ( 〃❛ヮ^〃). Hee, in shaa Allah. 


Doakan semoga semua berjalan dengan lancar. Aamiin..

Friday, August 14, 2015

Hmmmm

Assalamualaikum,



Saya rasa excited pulak nak uthm. Rasa tak sabar nak belajar. Macam seronok pulak food tech ni. Haha. See, sometimes saya gembira, then sedih sangat pastu melonjak gembira balik.. Well period maybe one of the factors that caused me to act like this. Haha, drama queen sangat. Semoga segala-galanya dipermudahkan Allah. Masih niat yang satu. Lillahita'ala!

Thursday, August 13, 2015

Oh degree 2

Assalamualaikum,

Semakin lama saya berfikir, semakin hiba dibuatnya.. Bukan tak bersyukur dengan apa yang saya dapat. Tetapi terlalu shock untuk saya. Saya dan ayah menjalankan ikhtiar merayu utm. Sometimes, kita rasa down sangat bila kawan-kawan yang dapat result, muet pun lebih kurang sama.. Tapi dapat UKM, UTM, UPM dan sebagainya.. Saya merasakan diri ini lebih layak untuk yang lebih baik. Bukan tak bersyukur sekali lagi. Saya cuma berusaha yang terbaik untuk diri saya serta saya ulangi ini cuma ikhtiar yang kami boleh cuba. Baru tahu jugak daripada senior food tech uthm yang kos food tech adalah baru di uthm, jadi banyak kekurangan berbanding u yang lain and she is the first batch. Mungkin kebanyakan yang saya isi haritu adalah top list program pengajian yang dipilih oleh pelajar. UTM adalah pilihan ke-6 dan ke-7 semasa saya isi upu. Mungkin ramai yang memandang serong dengan apa yang saya beritahu. In shaa Allah jika Allah sudah tulis rezeki di UTM, saya akan ke sana. Jika sebaliknya, saya akan stay di UTHM. Doakan ikhtiar ini berjalan dengan lancar.

Tuesday, August 11, 2015

Oh degree

Assalamualaikum,

Salam sayang. Masturah di sini.. Hari ini keputusan upu keluar. Pukul 12 jugak sibuk nak tekan. Dalam masa yang sama saya guna sms. And, dapat balas dari sms tadi. My first reaction like "Takkkkkk! Tak nak, rasa macam nak nangis!!". My mom pun like... "Kenapa? Kat Unisza ke?". Tak. UTHM. Ulangan suara.. UTHM. And Abang A ketawa.. seriously. Lepas tu saya cakap " Kenapa teknologi makanan, kerja kilang tu semua!". Nampak tak tak bersyukurnya aku masa tu. Mak saya ok jea. Dia kata dekat ngan rumah dan ofcoz abang A pun kat sana. 



Sejujurnya, saya pernah merasakan bahawa UTHM tak ada potensi seperti universiti-universiti yang lain. Saya sendiri lepas tu dapat masuk situ.. I was literally crying and cannot accept that for a second. But then, tiba-tiba ada suara hati membisikkan pelbagai perkara positif. Rumah ngan UTHM bukan jauh mana. So, setiap minggu boleh balik. Manalah tau kalau putus cinta ke boleh balik ngadu kat mak. Haha. Emm. Lagipun Teknologi makanan UTHM saya memang masukkan dalam list upu dan kos tu yang kesembilan saya letak. 

After banyak drama and btw period lagi (1st day kau!) , Saya terima dengan ikhlas in shaa Allah. What ever it takes! I will strive for my success! Walaupun dietetik yang diimpikan kian kecundang, I have FOOD TECHNOLOGY which is not bad for me.. Masih lagi mood seronok nak belajar. 

The funny thing is saya dah lama follow UTHM TROLL. Page yang meningkat naik ni dan tak sangka saya akan menjadi salah satu di antara pelajar di UTHM. But dari page tu jugak banyak benda yang saya dengar pasal U tu macam makanan tak bagus laa, MPP macam apa laa. Pengangkutan pun.. Mehhh.. Tu laa. Haha, IDK how I will react to be one of their student kat sana.. Rumah pun, Uitm PALAM masih tak boleh dikalahkan (Sebab haritu ikut hantar abang gi UTHM). I don't mean to be rude but still tak boleh kalahkan uitm PALAM. But in the positive side, abang A asek banggakan dengan perpustakaan UTHM dia tu..  And my sedara-mara pun banyak gak laa. Ofcoz sebab kampung I kat BP..

Oh ya.. lagi satu dan alasan memang I taknak pi sana..

Ex classmate SPM dulu dapat UTHM gak!! I mean bukan calang-calang ex classmate.. Dia dulu menaruh harapan kat saya. Then saya ni bukan layan pun. Dia siap luah perasaan bagai.. Masa tu lahh. But haritu reunion pun dia ada gak. Saya buat macam biasa jea.. And my ring tactic tu.. Waaa! Saya taknak dia fikir kita satu U kita memang ada jodoh. Now you understand kan? Huh. 

UTHM yes kat Johor jea. Well here nak kongsi apa yang akan saya belajar kalau saya amek teknologi makanan:




At the end of the day, walaupun UTHM ni masyarakat pandang tepi jea.. That's ok. Saya cuba sedaya upaya untuk buktikan walaupun saya belajar di situ, saya masih boleh berjaya. Saya ni kira bernasib baik dapat peluang melanjutkan pelajaran. Tak macam Abang U saya.. Kesian dia. Dia tak dapat memana.. Tapi I am sure that Allah have a better plan for him. Saya percaya Allah tempatkan saya kat sini adalah atas kebaikan saya sendiri. Kerja? Itu semua rezeki yang Allah akan beri. Walaupun suri rumah.. Tak salah kan? Wallahu'alam


Monday, July 27, 2015

Tambahkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam makanan :)

Assalamualaikum,

Baru perasan tak ada langsung blog post bulan Julai. Hmm, nak update sikit pasal cuti yang terlampau panjang ni. Since saya dah berazam nak berjinak-jinak dalam bidang masakan.. So here we goes.

First thing first, saya masak asam pedas ikan salmon. Nampak tak fusion di situ? Kikiki. Manalah tertelan nak masak grilled salmon ataupun seared salmon. So yea. 


Yang ni versi goreng. See, kitorang tak fancy mana pun. Lainlah kalau My Abang A masak. Mine deep fry dia fry with teeny tiny oil. Lepas masak hidang dengan letak sikit parutan lemon. Btw, saya tak tau pun spices apa dia letak and it tasted pretty good and refreshing sebab ada lemon zest tu. So fancy!

My first red velvet! Saya mendapat gerak hati untuk buat kek ni lepas nana bagitau dia nak buat. Tq nana! And, serius saya suka kek ni. Gebu! Walaupun meraah dia tak menyala (pewarna merah dah habis at that time. Dapat cenonet jea)

Kue tiaw hailam!



Lontong dan sambal telur. Sebenarnya more to lodeh. Tapi makan dengan nasi impit instead of regular rice. But still, they pretty much the same.

Mashed patato dengan gravy


Sup ikan. Ikan apa ntah. But my mom said dia ada keturunan ikan merah jugak.


Sup daging.. Serve dengan periuk sekali. Hoho


Daging masak merah but without red food colouring. Musim nak dekat raya/raya memang susah nak cari pewarna merah. Out of stock jea. 


My absolute favourite! Kalau saya kelaparan malam-malam, sebab kadang-kadang malam tak masak.. So, inilah kombinasi makanan yang akan saya sediakan. French fries, Baked beans dan scrambled eggs. 

And that's wrap all my cooking story masa cuti ni. Saya tak berapa aktif memasak pada cuti ni sebab Abang A yang tersangat rajin masuk dapur. Nak bukak kafe katanya.. Kikiki. But yea.. Saya sokong. He has a high standard dalam bidang masakan. Semua bahan mesti ada. If not kena pi kedai sat. My style, tanya mak pastu rasa, rasa dan rasa. Saya tak suka ikut 100% resepi. Saya tengok pun secara kasar. Yang lain saya ubah dan tambah tu tambah ni. Dulu, masa mula-mula nak masak tu memang ikut jea resepi.. But tak semua orang ada cita rasa yang sama. At the end, saya buat cara saya sendiri.

Cerita pasal raya! Malam raya kami gerak Singapura sampai hari raya ketiga. Sampai rumah tengahari pastu malam gerak Batu Pahat. Haha kan.. Then balik raya ke-5. Since, kami beraya di Singapura.. Maka beruntunglah kami dari segi kutipan. Kikiki. Ya.. Memandangkan Ringgit Malaysia jatuh.. 

Harap tak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri! Maaf zahir dan batin :)

Tuesday, June 23, 2015

Ketakutan melumpuhkan saya

Assalamualaikum,

As stated in my older blog post, Saya dah ada lesen memandu.. Which is "keperluan" untuk setiap orang pada masa kini? Maybe. 

Well, semasa saya dalam lecture hall (mula-mula asasi 2014 dulu) saya lupa subjek apa.. And I got a call from my dad. I don't answered it because I was in that hall. So, I whatsapp-ed him and asked why he called me and I cannot answer it. Immediately he said that he wanted a photocopy of my IC and my licence and told me that he wanted to buy me a brand new car.. I'm like.. What?! Err, I'm not sure how to react. But yea.. It turns out that he bought me Perodua Viva S. 

Sejujurnya.. Driving is one of my biggest fear. I am thankful to have my licence, to have supports from my bro that helped me alot during my driving lesson. But still, it is my fear. My mind keep telling me I can't. That is the problem with anxiety. It pulled you out of most of the thing. In my life, I have a lot of fear. And this is one of them. And to be honest, I am sad about myself. People around me enjoying themselve, but why I can't be like them? I feel totally separated and isolated.

Abang A's, Abang U's and Masturah's. Triplet! 

This kinda mental illness can be cured which basically deal with that fear! As simple as that. You know what, I got my licence not a smooth process as they said.. Success is 99% failure! And yes. Maybe in my case is pretty uncommon which is I failed at very first of the process which is bumped me out! Ujian rabun warna? Who have thought that I am the one who failed that test. It burst me into tears. There was a long post that I wrote about it so yea. And people said I am weird.. T__T" I do, sometimes.. What I didn't told people yet is what makes me say No No to driving. 

So, saya pergi kelas praktikal saya seperti biasa. Saya memandu dalam litar. It went smooth at that time until.. one moment when I accidentally press the gas pedal. And it accelerates and hit the car infront of me. That was total shock for me. But at that time, I tried to managed the situation calmly with brake and tarik hand brake and I am glad that I can think with my brain instead of panicking. Basically my teacher positive but the others like.. bashed me with negativity.. Sementara menunggu pelajar lain.. saya imbas kembali kejadian tadi and that time, saya rasa I am a huge clumsy! Masa Kak Hawa hantar saya balik saya menangis.. Teringatkan betapa teruknya saya. She is an awesome teacher. She motivates me, she said "Kemanisan kejayaan itu akan lebih terserlah dengan kegagalan yang kita alami. Sampailah dengan dia selitkan surah dan keagamaan. Although kereta dia ada sedikit kecacatan akibat saya. But I have paid for what I have done to her car. Not that much tho.. Alhamdulillah. Balik rumah, I said to my mom and bro. They said it is normal for the learner to have that kinda "accident". Positive. Again! Alhamdulillah.

With all that disaster, akhirnya saya dapat menjalani ujian memandu with flying colours! Yay.. One of the greatest achievements in my life! But still, the heat of that tragedy still comes to my mind and stays. Apart from that, saya juga tak suka alam pemanduan. Is that the word? Just because I hate to be judged by people. And selalu dalam fikiran saya orang akan berkata buruk tentang saya sebab pemanduan saya...  Although saya insan bertuah ada kenderaan sendiri.. Yes, fear paralyzed me. And I refused to drive although I got plenty of time to have some fun and have some ride with my Encik Viva. 

There's a lot of detail that I wanted to write but it will be way to long. So I make it short. Saya sentiasa berdoa dan terus berdoa yang satu hari nanti saya akan jadi seorang pemandu yang cekap dan berhemah. It seems that saya tak akan bawa Encik Viva for my degree nanti.. Maybe... We'll see. Terima kasih kepada abanggggggg yang sentiasa jadi driver and my parents ofcoz! But abang.. dia rajin tunaikan destinasi yang saya nak tuju. My parents like "Suruh abang laa..".

My family dah banyak bising pasal benda ni.. Haha. Bila laa Masturah nak drive. My sister pun dah cakap jangan sampai Encik Viva ni dia yang pandu pulak!

And if you ever wondering yang my Encik Viva will left alone and dusty.. No. It got a lot of love where my bros and my parents drive it a lot as it auto and tini tiny and easy to ride. And I am happy with it.

Sunday, June 14, 2015

Kenapa Fattytissue?

Assalamualaikum,

I did a few header.. But these two does not suit my template that good. #rejected header.

Saya tak nak tinggalkan blog ini dengan post yang sedih. So, Saya just nak kongsi sedikit sebanyak tentang kewujudan blog ni. Haha. Baru nak cerita.. Well, they said better late than never!

I started this blog when it was 2011, when I was 15. Saya dapat ilham dari Seri (SMKTDS) which is my new friend yang banyak menulis dalam blog tentang kehidupannya semasa di US. Seronok baca! She's just a wonderful yet beautiful girl :) I miss her. Anyways. Hehe. My first post bukan post yang ada sekarang ni. Saya dah save as draft. Ntahla. Cerita lama-lama saya memang merepek. Hoho. But now, saya dah banyak tapis entry-entry sebelum ni.. Termasuk post yang sekerat jalan punya cerita dan maybe entry kosong yang tersave ada 660 post total! Wow! Haha.. Sebenarnya Giveaways yang saya save as draft banyak gila!

random post yang tak dipublish! 

Active in 2013. Banyak enter giveaways and blogwalking. Masa ni Mariam laa yang membangkitkan semangat nak berblogging. Haha. Since she just made one for herself. My blog berkonsepkan diary, luahan hati, pendapat, pengalaman.. Something to do with myself, just MYSELF! I keep it public supaya orang yang macam saya or mengalami masalah macam saya dapat jumpa saya, I mean they're not alone. Erkk... Haha 

Back to main title! Fattytissue just random thought yang sampai ke otak saya. Dan saya berazam kalau saya ada blog saya nak url fattytissue.blogspot.com! Fattytissue it self actually nasty. Haha. geli kot. Tissue dalam badan. You can imagine those. Don't search the image of it. If not, I am not responsible if you just vomited in front of you computer/whatever it is. Not gonna lie.. Saya dah buat. Nearly puke. But gladly not. Or else if you just added ".blogspot.com" at the back of fattytissue which makes fattytissue.blogspot.com it will appear a cute, pink, girly website. Surely will make you better.. Hehe.

Blog saya pada mulanya hanya diketahui oleh orang-orang terdekat. Err.. tak bercadang untuk menyebarkan kepada sesiapa yang mengenali "watak utama" But.. Haha

At first my blog template is taylor swift! Then, I edited it slowly.. Yes not one day.. It may took me about a week or two. Zaman edit-mengedit ni memang tak habis. Bila rasa dah edit tu.. macam ada yang tak kena.. So memang hobi masa tu edit, photoshop-ing and doodling. Hehe. But lepas jea masuk asasi semua tu dah lenyap. No blog at all. Nak tumpukan perhatian with my study. Poyo pulak. Haha. Biasalah sekolah dulu sekolah biasa jea. So balik rumah boleh cerita keluh kesah. Kat PALAM dah laa internet tenat.. Masa takde. But kawan yang mendengar tu ramai.. So tak kesah sangat pun blog ni. 

Last edit masa tahun SPM tak silap.. Then, my brain dah tak ingat nak edit-edit dah.. And my template is not blogskin. Saya edit secara manual guna edit html. I am quiet impressed how my blog turns out. And tak ada future plan nak ubah lagi. Haha. Saya lebih selesa cerita kat blog. Sebab kadang-kadang tak semua cerita kita boleh cerita kat orang. Orang kan ada perasaan.. yang kadang-kadang secara tak sengaja kita terguris.. Blog ni bukan boleh record intosi suara. Haha, cuma tanda seru yang korang cuba buat andaian dari suara hati.. Haha. Haihh... Really, this blog banyak menyimpan kenangan. I am hoping will keep updating my online diary :) Adios.

Wednesday, June 10, 2015

Upu fasa 2...

Assalamualaikum,

Saya tak tahu nak sedih atau tiada rasa. Yang pasti bukan gembira. In shaa Allah. Redha ibubapa juga redha Allah, Masturah. The last time saya cerita pasal upu saya kemain kan? Semangat. Now I have no reason nak cerita dengan semangat. Saya cuba terima. And actually I am just fine.. just a little bit emotional plus period. So I am a little bit "over" than usual.

Ayah saya kata "Masturah switch pilihan kedua dengan pertama." Which means tukar farmasi jadi pilihan pertama instead of dietiation. I feel like what? I have to admit that I am sad. Hatiku luluh buat kali kedua. He said that farmasi is more umum while dietitian is specific which is study about diets, foods. He said, for future life better take farmasi. Peluang pekerjaan lebih luas.. I taught rezeki dimana-mana and Allah yang tentukan.. Saya cakap laa jugak why I did put dietitian as my first choice.. But then, I knew he know the best. So.. yea. I have to admit saya dah bayangkan how great it was belajar about dietitian. Which I really passion about. And I had my own reason why I choose farmasi as my second choice. Because, the requirement for farmasi is higher, 3.50. I know that I am ok with that. Just you know what I mean. 3.50 (uitm) ! Absolutely diorang pilih 4.00 flat.. And menghafal semua Biochemist yang tak sudah. Do you think it is fun? I don't know. Dietitian kat uitm pun senior haritu 3.90.. Huh..Saya diselubungi pelbagai emosi.

Tapi, Rezeki kita Allah yang tulis. Kalau Masturah memang ditetapkan dapat dietetik. Tak lari pun dietetik tu.. In shaa Allah. Yang penting doa tak putus. Saya tak ada perasaan marah pun. Cuma sedih.. Sebab saya dah banyak cerita kat kawan-kawan yang saya memang minat sangat dietetik.. Dan saya tahu ayah saya lebih arif.. 

Saturday, May 30, 2015

Reunion 5SN2?

Assalamualaikum,

Semalam pada jam 11 malam Jo whatsapp ajak jumpa harini.. Well I though just us. Which commonly me, Jo, Mariam, Sha, Fara and others. Like girls day out like that. Surely I asked my parents permission right away since I miss my buddies. They said OK. I am happy then Jo started to say it is a class reunion.. Emm.. Haha.. Haha haaa... -___-" Pukul 11 malam tu jugak penubuhan group 5SN2 setelah sekian lama.. Haha. Then, rancak lah group itu. I have to say that I do really like the idea of reunion since we have lost contact since after 2 years I would say. Last minute perancangan. So it turns out to be 6 people that attend the "reunion".. Haha... Rasa berat nak pegi, but I really miss Jo. 



So yea. 11.30 am we've met. Me and Jojo give a warm hug sebab we miss each other so much. My study group partner :) Unfortunately My Mariam tak boleh hadir sebab ada majlis lain.. So saddddd. Kawan meja sebelah kot for a whole year. At first my father suruh drive.. Haha -____- Nope. Never happened. So, my bro hantar and amek. Our "Reunion" dekat jea ngan rumah. AEON Taman U. So the first hour just me and Jojo chit chat together. Jo, dia adalah kawan gelak tawa saya besides Najla. She just make me laugh and smile. I love her. Although kita berlainan agama and bangsa, she is christian and I really hope Jo dapat hidayah. But we both get along pretty good as saya murid baru kat sekolah tu.. Haha

Saya gembira spend masa dengan dia while tunggu yang lain.. Selepas the guys and Fara sampai we go to eat and talk about our updates.. Seriously.. After the guys came, I am not that comfortable since we faced each other pretty close since we sat at one table. It was awkward. Yet I push my chair little bit further than the table so I have some space to breathe. And I decided to go back early since yea.. Dah jumpa Jo dah cukup bermakna hari ni ngan Farahin. So yea.. Saya rasa ini adalah pertemuan terakhir with my few ex classmates. And not with Jo and the other girls ofcoz. They are totally fine for me.

I knew they gonna ask about my ring. Diorang tanya saya dah tunang ke.. I just leave that question unanswered because really.. Saya tak nak bagi harapan atau whatever thing you might think of. Time really change but not me and my stand. I am happy with what I had now. So please. 

Anyways, malasnya nak pi sekolah amek sijil SPM! 

Monday, May 25, 2015

My first Zalora experience

Assalamualaikum,

So, actually the package was sent to me by 19th of May. So yea.. I hope tak lambat untuk berkongsi how it goes.

It goes so well, from the picking till it sent to me. Sebab banyak kelebihan shopping kat sini berbanding yang lain

Apa yang saya suka dengan zalora adalah kerana saya boleh berbelanja dari rumah. Yes, I don't have that much oppurtunity to go shopping for myself. Harga berpatutan, banyak pilihan, penghantaran cepat, banyak discount code. So yeah.. I really enjoyed it so far yet my sisters pun want to give it a try. So, the second package just arrived this morning. 



Off topic, I just wondering that I am the oldest sister in my family yet I was the smallest. Is that make any sense? My shoe size was 36 yet my 16, 14 and 12 years old sister was 38. Haha, I have to admit that I was the only child in my family that a little bit "cuter" than the others. Yea.. But I liked it anyways :D

Monday, May 18, 2015

Let be serious here..

Assalamualaikum,


Ingin aku menyendiri,
Setelah aku sakit hati,
Menyedari kau tiada disisi,
Sungguh aku rasa sepi.

Sakitnya cinta cuma sehari,
Esok lusa cari pengganti,
Tidakkah engkau sedar diri,
Kehadiran kau cuma ulangan lagi.

Hmm, umur saya dah nak masuk 19 tahun ogos ni. Mak saya berkahwin pun umur 19 tahun. Today I want to talk about love, based on my opinion.

I have to say that I have not much knowledge about love. Lawak lah kalau saya kata saya tak pernah jatuh hati kat teruna. Perasaan cinta itu nafsu. Nafsu perlu dikawal. For me, tak ada alasan yang kukuh untuk bercinta masa alam persekolahan. Masa sekolah menengah, saya pun adalah kenalan lelaki dan kitorang selalu bermesej. Sehari kadang-kadang 100+ (Ini bukan zaman whatsapp ok, satu mesej 10 sen) dan saya nak cakap yang saya menyesal setiap mesej yang saya hantar kat dia. Although kita cuma berkawan. Dia jea.. Dan saya menyesal. Sebab saya rasa saya dah melakukan sesuatu yang tak bermanfaat. Dah jadi trend yang sangat popular berpasang-pasangan yang cuma menjanjikan cinta. Cinta yang dikatakan sejati.. Walaupun dah terucap perkataan itu berkali-kali pada manusia yang berbeza. Lawak kan?

Pernahkah saya mempunyai pasangan? Tidak. Setakat ini tidak. Alhamdulillah. Jadi saya tak pernah mendengarkan janji manis yang diucapkan kepada saya. Saya cuba sedaya upaya untuk keluar dari persoalan "Boleh berkenalan?". Soalan tu.. huh. For me, lelaki kena faham. Lelaki akan memegang tanggungjawab yang sangat besar. Masa yang sesuai untuk lelaki mencari pasangan adalah ketika kewangannya stabil. Akhlak dan imannya terjaga. Kalau nak berkenalan dengan anak orang pun, pergilah berkenalan dengan ibu bapa pihak perempuan. Minta izin dulu supaya ibu bapa perempuan tahu anaknya berhubung dengan siapa. Tak gitu? Well, sebagai lelaki.. kenalah berani kalau nak. 

Kalau awak tu (lelaki) masih belajar.. Dah janji macam-macam kat pasangan.. Sanggup ke pasangan tu tunggu? Dah laa tak halal lagi. Hmm. Saya tak bijak berkata-kata. Saya pun tak ada pengalaman. 

Kadang-kadang saya intai pemuda-pemuda kat masjid.. Yang ciputt tu. Semua dah kahwin. Nak cari lelaki yang boleh menjamin syurga? Susah. Kalau anda lelaki, tak pandai baca doa qunut. Korang rasa layak ke korang nak ajar anak bini korang supaya hidup dengan agama? Hmm, daripada cari anak dara orang dalam umur yang tak matang lagi ni.. lebih baik kukuhkan agama dalam diri. 

Saya juga.. Sedang mencuba dan in shaa Allah istiqamah nak menjadi muslimah yang lebih baik. Kat sini saya cuma nak cerita yang saya dikejutkan dengan panggilan seorang lelaki. Terkejut sangat. Telefon saja-saja. Mintak alamat. Kata nak kacau. Eh tolonglah, banyak benda lagi yang boleh dia buat daripada mengacau. Ada FB pun tak secure. Hmm.. Rimas. Sebab tu tak nak ada laman sosial.  Cuba faham wahai kaum lelaki.

Friday, May 15, 2015

Result semester 2 Asasi Sains 2014/2015

Assalamualaikum,

Harini memang hari yang sangat-sangat mendebarkan. Sampai tak boleh tidur.. Huhu.. And I decided to check myresult early sebab mata saya terbuka luas dan tangan saya yang sangat gatal tekan refresh button kat email. CGPA Uitm 3.64


Alhamdulillah.. Lebih daripada apa yang dijangka. Rasa bersyukur sangat. So, next thing is UPU and in shaa Allah will enter degree life! 

Friday, April 24, 2015

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 2

Assalamualaikum,

Setelah panjang bercerita tentang apa yang saya belajar for asasi untuk kedua-dua sem, now cerita pasal kolej and some random things that should be known if you want to go for asasi uitm.

Kolej kediaman. Alhamdulillah. Saya bagi 4.8 bintang! For serious, saya rasa kolej dia yang paling mantap.. Idk about other kolej yang bukan PALAM. Tapi, orang ramai pun cakap jugak macam tu. Hee. Kat sana ada 3 jenis blok. Blok Rafflesia (R1, R2, R3, R4, R5 dan R6), Blok Angsana (A1, A2, A3, A4 dan A5) dan Casuarina (C1, C2, C3, C4 dan C5) (tak tahu if ada tertinggal). Saya dapat duduk Blok A2. Which is the only blok angsana untuk budak asasi perempuan. Maybe masa saya daftar tu.. saya datang lambat. But that's fine. Gempak apa. Tempat strategik. Dekat ngan surau, kafe rafflesia dan kafe angsana pun tak jauh. Rumah tu ada 4 bilik. But depends laa. Ada rumah yang lima bilik. So, total housemate sepatutnya lapan. Belakang katil tu ada locker besi.

Blok saya ada 9 tingkat. Don't worry, semua blok ada lif! Saya yang duduk tingkat 2 pun selalu jea pakai lif. Surau, bilik TV dan dobi ada di tingkat 1. Kalau korang kempunan nak tengok TV boleh pi tingkat 1. Dobi.. Masa saya ada 5 mesin basuh. Setiap basuhan RM2.50. Saya memang basuh pakai mesin jea.. Then, selalunya mesin nak syiling lama.. Ye.. agak susah nak kumpul. 20 sen dan 50 sen jea selalunya diterima. Ada satu jea mesin yang pakai duit kertas. Ada water cooler kat tingkat yang terpilih.. Maybe. For me tingkat 3. So, kalau rasa tekak nak minum air sejuk pi jea tingkat 3. Kat bawah blok pun ada "Mesin gedegang" a.k.a mesin air. If you need something like air 100 plus, ice lemon tea or carbonated drinks just turun blok dan RM2 for each bottled water. 

If you feel sick and no energy to go for a class.. Pergi Unit kesihatan (UK) kat bawah. I kena turun tangga kejayaan. Yes, "IF YOU FEEL LIKE NO ENERGY". Haha, saya tak tahu kenapa dia buat kat bawah instead kat kolej (atas). Asalnya ada jea elok kat atas. Pastu dia pi dekat bawah pulak. Maybe dia nak orang betul-betul tak boleh kot pi sana. 

Satu bilik, dua orang.

Ada penyidai baju kat ruang tamu serta internet! Bawak jea wire LAN. Satu bilik ada satu. Pastu pandai-pandailah download connectify untuk menyumbang wifi untuk kegunaan selain lappy anda sahaja.

Untuk barangan elektrik, kena bayar RM10 setiap barangan. Setiap sem kena bayar sekali dan anda akan dapat stiker. Stiker bukti anda telah membayar. Periuk nasi tak boleh bawak. Toaster boleh.




Kafe ada dua. Kafe Angsana dan Kafe Rafflesia. Saya suka kafe-kafe kat sini sebab boleh order via SMS. Serius senang. Kalau malas nak cedok makanan berlauk. Order dan cakap nak amek pukul berapa. Simple. Semua makanan panas mostly ada. And don't forget to try nasi putih plusss telur bungkus. Lejen menu tu.. Haha. Kat sana ada cool blog, burger, cendol, ABC, waffle, coffee shop and even roti canai. Yes, roti canai kat Kafe Angsana. Tapi serius ramai gila kalau hari weekends. Sometimes, I have to wait for an hour. But that's ok. As long as saya dapat makan roti canai. Haa. Now, kat sana sesuai sangat untuk berjogging pagi-pagi. Sejuk, nyaman pluss boleh tengok matahari terbit. Such a nice scenary:


with housieeee <3

Not just that, you can ride a bike. 



Gym pun ada juga. Tapi tak pernah masuk. Haha. Kat mana? Kat Dua-dua kafe ada. Bahagian atas. Kafe raf untuk perempuan. Angsana untuk lelaki. Court basket ball. futsal dan badminton pun ada :)

Aktiviti koko ada. Banyak kalau anda nak pilih. Ada Cross-stich, menjahit, traditional games, chess, enviroment, recycle, extream games, cycling, memasak, usahawan and banyak lagi. As for me, saya pilih memasak :D

Koko penting! Selalunya dia buat weekdays. And depends on the lecturer yang mengendalikan. Sometimes once a week. Sometimes, once for two weeks. Memasak ada dapur! And kat kolej selalu ada aktiviti yang menyediakan kupon. Korang kena kumpul kupon at least 3 untuk tampal kat kad koko.

Kat bawah (kampus) ada beberapa fakulti seperti FSK 7, FSK 1,5, FSK 2,3,4, FF1, FF2, FF3, FF4. Library pun ada, PTAR for short, Perpustakaan Tun Abdul Razak for long. Kebanyakan arkitektur kat situ berbentuk bulat. Such as kefe, surau and library.


:)

And, I knew that you have heard about TANGGA KEJAYAAN. Well, for sem 2 I rather go through the stairs than take a bus. Yes, you can take a bus. Serious, mestilah tak semua larat. Bas kena bayar RM1. 



Nak pi berseronok sat after a long study. Boleh pi luar. Pasar malam, tesco, giant and the popular place for asasian is SCM, Setia City Mall. Naik bas u90 bayar RM2 untuk SCM. 



That's all for now :D



Wednesday, April 22, 2015

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

Assalamualaikum,

Terlalu banyak pengalaman di Uitm PALAM ni sebagai pelajar asasi. Tak payah berdrama sebab minggu lepas dah. Haha. Orait.. This is what I can conclude based on my batch. Hope, ia membantu sesiapa..

Jika anda pelajar Asasi Sains, anda akan mengambil 6 subjek iaitu:

1. CTU (Pendidikan agama islam)
2. ELC (Bahasa Inggeris)
3. Biology
4. Chemistry
5. Physics
6. Mathematics

CTU dan ELC akan menyumbang pointer dalam CGPA mengikut CGPA Uitm tapi bukan UPU. Maksudnya subjek ni tak boleh ambil mudah. CTU basically, belajar pendidikan islam yang kebanyakannya anda dah tahu. But, lebih mendalam. Ada hafazan dan tilawah serta ulaskan surah yang anda hafal based on ayat. Ikutlah korang kena mana. Masa sem 1 hafal surah Al-Mulk. Sem 2 surah As-Sajadah. Dua-dua wajib hafal 15. If 30 lagi bagus. ELC pulak untuk sem 1, ada speaking, reading, listening dan writing test. Macam MUET. Tapi penandaan MUET lebih strict. Sem 2 ada speaking and writing test. Tapi, kami kena buat assignment (Essay) ; ada article, outline, citation etc. Buku untuk CTU dan ELC dalam RM20-RM30 sebuah.

BIOLOGY
Sem 1;
Chapter 1: Macromolecules
Chapter2: Cells
Chapter 3: Plasma Membrane Transport
Chapter 4: Enzyme
Chapter 5: Energy (Photosynthesis & Cellular Respiration)
Chapter 6: Homeostasis
Chapter 7: Ecology

Sem 2:
Chapter 1: Genetics
Chapter 2: Reproductive System
Chapter 3: Nervous and Hormonal Control
Chapter 4: Circulatory System
Chapter 5: Immune System
Chapter 6: Respiratory System
Chapter 7: Digestive System

Buku kami guna Raven. Memang tebal. 3kg kot buku tu. Tak timbang lagi. Harga lupa berapa. But RM100+ maybe laa. Buku ni boleh guna sampai degree dan sepanjang belajar lagi. Not just for asasi. Sem 1 dan 2 guna buku ni..


CHEMISTRY

Sem 1:
Chapter 1: Matter and Stoichiometry
Chapter 2: Electronic Structure of Atoms and Periodicity
Chapter 3: Chemical Bonding
Chapter 4: State of Matter
Chapter 5: Thermochemistry

Sem 2: 
Chapter 1: Organic Chemistry
Chapter 2: Chemical Kinetic
Chapter 3: Chemical Equilibrium
Chapter 4: Acid and Base
Chapter 5: Electrochemistry

Buku kami guna Mc Grawhill. Harga around RM90. Ada 2 buku. Beli sekali. Batch saya ada kad yang mengandungi kod. Kod tu untuk daftar Connect McGrawhill ni. Kat situ kami kena buat assignment dan kuiz online. Ada limit masa.


PHYSICS

Sem 1:

Motion in One Dimension
Vectors and Two-Dimensional Motion
The Laws of Motion
Energy
Momentum and Collisions
Rotational Motion and The Law of Gravity
Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics
Solids and Fluids
Thermal Physics
Energy in Thermal Processes
The Laws of Thermodynamics
Vibrations and Waves
Sound

Sem 2:

Electric Forces and Electric Fields
Electrical Energy and Capacitance
Current and Resistance
Direct-Current Circuits
Magnetism
Induced Voltages and Inductance
Alternating-Current Circuits and Electromagnetic Waves
Reflection and Refraction of  Light
Mirrors and Lenses
Wave Optics
Quantum Physics
Atomic Physics
Nuclear Physics
Nuclear Energy and Elementary Particles

Haaa!  Macam banyak kan? Actually sama jea ngan subjek lain sebab dia banyak tajuk.. Tapi belajarnya sikit jea. Biasalah banyak kira-kira. Teori.. Gitu laa. Kami pakai buku Serway Vuille text book.


MATHEMATICS

Sem 1: 

Chapter 1: Number System
Chapter 2: Polynomials
Chapter 3: Functions
Chapter 4: Matrices and Systems of Linear Equations
Chapter 5: The Derivative
Chapter 6: Applications of Derivative
Chapter 7: Data Description
Chapter 8: Events and Probability

Sem 2:

Chapter 1: Vectors
Chapter 2: Trigonometric Functions
Chapter 3: Integration
Chapter 4: Applications of Integration
Chapter 5: Introduction to First Order Differential Equations
Chapter 6: Numerical Methods
Chapter 7: Random Variables
Chapter 8: Special Probability Distributions

Math tak wajib beli buku teks. 

All in all, Semua subjek ada disediakan lecture notes. Depends on your lecturer suruh pakai buku or lecture notes. For me, physics memang kena angkut buku serway tu dari atas ke bawah (turun naik tangga kejayaan). Lecture notes disediakan di i-Learn dalam folder lecturer masing-masing. Kelas tutorial ada untuk subjek Math, Bio, Chem dan Physic. Kelas tutorial ini, anda akan diberi tutorial or "Kerja sekolah" macam tulaa. Kalau dalam lecture hall or soalan tutorial yang tak faham tu nanti tanya lecturer dalam kelas tutorial. Pastu kami kena lalui kuiz, assignments, presentation, test 1, test 2 and lab reports untuk carry marks. Carry marks total 50% for all subjects. 50% lagi final test. GPA tu nanti campur sem 1 dan sem 2 punya bahagi dua dapatlah final CGPA. So, konslusinya kena mantap untuk kedua-dua sem.

Pada awalnya, anda akan dibahagikan group mengikut senarai nama. Grup yang anda dapat hasil daripada susunan nama. So, bukan ikut keputusan SPM or whatever.

FOR LAB: Wajib pakai lab coat, RM40+ (Kalau ada kakak/abang punya dulu dari U lain pun ok), kasut bertutup. Lab manual for bio, phy and chem. Jotter untuk bio and chem. Selalunya fizik tak payah buat jotter.

JOTTER: For experiment's procedure (bergambar)

(Contoh)

So, that's all that I can share. Entry ni pun bukan apa. Buat kenangan apa benda laa aku belajaq kat sana. Sekian :D
 
Siti Fatimah Masturah Official Blog