Friday, February 12, 2016

Masa itu Allah punya

Assalamualaikum,

Saya masih di sini. Keperluan tak beli lagi. Beg tak kemas. Like no motivation to start a new semester. I felt pretty lost. I tak rasa bersemangat like I used to when I nak naik sem 2 asasi. Nana..Najla.. How a day without you change my world that much? Ini namanya berkat persahabatan. Walaupun sorang di Usim.. Lagi sorang di UMP.. Still though, I felt you are my closest friends. Setiap hari, seperti ada ilmu dan nasihat baru. Sahabat yang mengingatkan saya tentang Allah. Terima kasih Allah, pinjamkan saya permata hati ini.

Masturah, naik sem ni pasang azam baru.. Please Masturah.. If attitude sem 1 tak menjadi.. Maksudnya Masturah tak jaga baik-baik hubungan dengan Allah. First thing first, I admitted that sem 1 saya rasa iman saya goyah. For some reason.. Saya tak banyak pergi ceramah agama.. Like setiap masa kononnya busy. Ingat, masa itu Allah punya. Saya tahu, bila kita biarkan rohani kita kelaparan.. Yang sengsara iman kita. Menjadi semakin liar. 

Disebabkan rumah saya dekat, banyak benda yang saya buat sambil lewa. Serius. Selalu jea packing last minute. Selalu ada jea barang lupa nak bawak. 

Hmmm, dengan result sem 1 yang not that membanggakan.. There's a lot to change in terms of my time management and ofcorse, saya betul-betul nak istiqamah. Saya tak kata diri saya ini teruk. Cuma saya tak rasa kemanisan iman tu.. Sebab tu, kalau boleh saya nak kurangkan fikir dunia. Like I said before, my pointer for my first sem.. Although saya rasa saya dah berhempas pulas.. But saya tak jaga hubungan baik dengan Allah, What can you expect? Dekan? Tak..

Masturah sayang, kecewa kita ni Allah beri untuk kita sedar.. Allah rindu kita ;) And yea. My mentality then better. You know what, Bila kita yakin dengan Allah.. Bila kita banyak bersangka baik..Hidup kita lebih tenang dan tenteram. Bila ada ujian mendatang, kita sabar.. I know it wasn't easy as they said. But still, mengadulah kepada Allah. Dia MAHA mendengar dan MAHA pengasih.. 

Memang susah nak cari kawan yang mendekatkan kita kepada Allah. Saya harap saya dapat menjadi kawan tersebut.. Saya harap saya berubah dan istiqamah. 

Masturah, awak boleh.. Biar kita mengejar akhirat. Lepas tu dunia akan mengejar kita. In shaa Allah.

Friday, February 5, 2016

SUKIPT 2016 :)

Assalamualaikum,

Pada 25 Januari telah berlangsungnya Sukan IPT dan UTM menjadi tuan rumah pada SUKIPT kali ini. Saya terlibat sebagai sukarelawan bahagian karate do. Saya minta taekwando tapi dapat karate do. Which not much different. Saya bermula bertugas pada 28 Januari sehingga 4 Februari. Pada malam 29 Januari telah diadakan perasmian SUKIPT 2016 di stadium dan saya menyertai perarakan IPT yang terlibat dalam SUKIPT kali ini. Bila saya kata Sukan IPT, semua IPT termasuk IPTA dan IPTS yang menyertai acara yang gemilang ini. 

Me with Syirah, MC acara ni. Dia sukarelawan dari Uitm Sarawak. And tahniah Syirah for your engagement! Dia balik awal untuk tunang.. Untunglaa :P

Well, the next day.. Kitorang mula dibahagikan tugas untuk sukan karate do. Saya dapat tugas jaga kamera. Which first thing first, iolls fikir ala.. jaga kamera je kea. Haha, sombong sangat. Padahal saya junior. Bagus laa dapat kerja ringan.. And like serius.. Kawan-kawan lain memang senior2 belaka.. berapa ketul jea junior like me. Muka2 diorang semua muka2 muda.. Haha. Haritu jugak kitorang belajar tugas masing-masing. Mula-mula rasa gelabah sebab I have zero experience using tripod and that camera pluss wire2 semua.. But yea.. Sekejap jea belajar. Senang gila kerja saya. 

With Ligat, mascot SUKIPT 2016 (Ligat sejenis musang pandan)

31 Jan bermulalah latihan rasmi.. And kontigen boleh berlatih atas tatami (gelanggang perlawanan karate do). And karate do berlangsung di Dewan Sri Iskandar. Which is ber-air cond. Haha, saya bersimpati sesiapa sukarelawan yang kena berjemur di padang dan sebagainya. Saya bersyukur. Sejak mula-mula jadi sukarelawan sampailah habis I felt so good cuma tangan lenguh sikit sebab nak gerakkan kamera. But yang lain, I have no complaint. 

With the team :)

1 Feb bermulalah acara karate do yang dimulakan dengan perlawanan Kata (macam seni karatedo).. No action.. Boring sikit. 2 Feb-4 Feb barulah Kumite (perlawanan).. Well, bagi sayalah.. Karate do much more gentler (if its a word) than Taekwando. Injuries.. memang ada.. Huhu, I yang jadi tukang kamera ni like memang nampak jelas because iolls dekat dengan pemain and juri. Yang muntah ada, yang patah tangan dengarnya pun ada. Akar yang pakai belt merah and Ao yang pakai belt biru. Terms lain banyak lagi. But itu laa yang I tau. Lain tu tak dapat tangkap.

Soaring upwards

Ok fine.. Yang paling penting along this experience adalah ramai gila jejaka handsome. I know, its hard to control my eyes. Serius, lagi dekat dengan kontigen and coach uitm... Haha.. You know what.. Perwatakan coach uitm so berkarisma. Although dia coach, dia tak lebih-lebih and so profesional. Ada coach tu EVERY game yang dia masuk which is all category dia ada.. Haha dia yang guide pemain dia I mean GUIDE tahap semua orang terganggu. But saya faham.. Dia nak pemain dia buat terbaik and no mistake. And yea. Dia punya pemain pun sangat bagus..





credit: FB SUKIPT

Now budak IIUM, like literally all of them so kacak! Haha, no lies. Dengan penyokong pun ramai.. Lets go mustang, lets go XD Diorang punya cheers. EVERY TIME nak lawan. I hope y'all get it siapa coach yang so loud tu.. UTM not much medal yang dapat. But perlawanan akhir between IIUM and UTM serius perlawanan paling best. Sengit.. IIUM and UTM dalam kategori kumite berpasukan. Match seri (2-2) and yang menentukan point terkumpul and IIUM lebih 2 point jea dari UTM. So yea, IIUM juara. All in all I can say, IIUM and UiTM banyak juara dalam karate do. Tak lupa juga IPTS pun ada yang juara.

Haihhh, coach UiTM. semoga kita berjumpa lagi. Although I rasa you orang Sabahan atau Sarawakian.. Thats ok. Sepanjang perlawanan memang asek perati jea coach ni.. Sampai ada satu masa tu maybe dia perasan.. Saya tengok dia.. Dia tengok saya balik. Like beberapa kali kot XD. Shame me.. Allah aku ni -,- gatai!

With kontigen UTM!

At the end of the day, I learned a lot. Serius. Kawan baru. Rasa hati berdebar-debar XD. Belajar sistem. And I earned some money. Ehehe, RM20/day. So I 8 hari and dia tambah extra sehari tambah lagi duit tambang dari Skudai ke Utm, Utm ke Skudai. Which RM 5 each. So total RM 10. And I dapat RM190. Ada yang bertugas dari 10 Jan sampai 5 Feb. Serius lumayan.. Tak lupa juga En Razlan, Puan Aliza dan May Chee yang guide kitorang sepanjang program :D  Hehe. Since ramai senior and ada kenderaan sendiri.. Diorang takde masalah laa nak tunggu bas. Tak macam kitorang.. Haihh, Most of the time kitorang kena tunggu bas pukul 7 pagi. Bila balik petang tu kitorang mintak tumpang mana2 van U. Haha. Van PKU, Unitar, Unisza, UM takde rezeki since dia nak berhentikan kat tempat lain.. Haha. Serius lawak. Kebajikan saya bagi A. Tempat tinggal, makan, kenderaan not much to complaint. Lepas habis semua, kitorang dapat makan dominos atau subway! 12 inches punya pulak tu.. Untung.. Alhamdulillah.. And I am glad to be one of the volunteer for this SUKIPT!  
 
Siti Fatimah Masturah Official Blog