Thursday, October 16, 2014

MUET speaking test habis!

Assalamualaikum,

Hari ni hari yang sangat ternanti-nanti untuk habis! So, yea. Dah habis dah pun. Although it has a little bit dissapointment.. But it's okay. Allah dah tetapkan semua ini terjadi. Yang penting saya dah usaha. Boleh pulak saya tersalah hurai point saya.. Nasib baik examiner tolong betulkan. Pastu saya dapat cover balik. Mintak-mintak point saya tu okay laa jugak. Sebab dia tegur pastu saya terus cakap sorry dan teruskan dengan huraian spontan! Haha.. disaster dah first-first. Nervous ni tak nak hilang sebab candidate A pun nervous.

Tak apa... Task B. Haih.. First-first candidate A kata sebelum mula test ni dia nak start. Boleh pulak dia kata "Bagaimana dengan awak candidate B? Apa awak rasa dengan setiap point yang ada ni?". Saya rasa terkejut. Dan saya teruskan laa jugak. Tapi saya cakap pasal saya sokong point saya. Pastu dia cakap "Minta maaf tapi saya nak awak pergi satu per satu point tersebut". Haha. Nampak tak kena tegur lagi? -,- Tapi saya cakap laa. Ni discussion tak kisah nak amek mana-mana. Dia yang tanya orang pastu nak cakap pulak. Buat rasa cuak jea. Nasib baik examiner tu pun back up saya. Dia kata tak kisah hurai mana-mana. Pastu saya suruh candidate A start. Sebab dia kata nak sangat sebelum test tu.

Yes.. disaster. -,-. Lepastu.. Kitorang pun membebel-bebel. Pastu ada sorang ni yang disagree jea kerja dia. Kitorang punya tajuk "Who can help students in studies" A) A school teacher B) A good student C) A tuition teacher D) A family members. Saya B. Saya ingat saya yang kena be a good student. So, kesadisan berlaku. Tapi In Sha Allah yang saya cover tu ok. Yang disagree ni asek cakap pasal teacher jea... Dia seorang guru. Kitorang semua agree family members. Haha, last-last dia macam reda jea. Haha.

By the way, semua group saya lelaki -,-. Sorang budak PALAM. Dia pulak asek bercakap jea. Huhu. Dia memang saya tabik. 

Apa yang saya boleh cakap.. Saya berdoa agar examiner tu baik hati. Amin.... Dan saya kalau boleh nak dapat band yang tinggi jugak sebab saya tak nak ulang.. Huhu.

Sunday, October 5, 2014

Short update about my life :)

Assalamualaikum,


Lama di negeri orang. Dari menjadi seorang penduduk Johor Darul Takzim berubah kepada seorang perantau di negeri Selangor Darul Ehsan. Dari seorang pelajar sekolah menengah menjadi seorang siswi. How time passed by.. Terlalu cepat untuk ditulis satu per satu memori yang terlakar dalam sudut minda ini. Sangat bersyukur ke Hadrat Illahi yang memberi peluang untuk saya menjelajah kecantikan hidup sementara ini.

Seorang perempuan yang tidak pasti apa yang terjadi pada dirinya yang dulunya hidup bergantung.. Kini semuanya sendiri.. SENDIRI. 

So.. SEM 1 dah habis. Apa ceritanya?

Alhamdulillah, saya dapat mengatasi sedikit-sebanyak onak dan duri dalam melintasi kehidupan ini. Sebagai seorang siswi yang mengambil Asasi Sains. What do you expect? Bakal doktor? Bakal dentist? Bakal Veterinar? Definately. Pelajaran yang sangat expres. Sempat saya merasai sebenar-benar stres. Buat kerja hari-hari pun kerja tak akan habis. Trust me. Lab report, Tutorial, Assignment, Kuiz, Hafazan, Test yang bertubi-tubi. SPM dulu belajar 2 tahun kan.. Bayangkan 1 semester, 4 bulan jea belajar dan seterusnya FINAL. 


Mula-mula masuk UiTM PALAM.. DISASTER. I feel like I cannot go through all these drastic changes that happened in my life. It's hard.. Like every second my eyes watering. Remembering my perfect life.. Yes, sangat susah. dihimpit pelbagai bayangan dan aura negatif yang mengatakan saya tak boleh. 


But now, terkenangkan semua perasaan tu, It is a massive success for me! Thank you to Allah that gives me the strength until I made it to this stages, parents, family and my supportive friends.



It's nice to know friends that are from another state, that have different background stories and you can even share your own to them. Since, my life is not similar to those typical teenager that enjoy their life time with chillin' with their friends, watching movies and all teenage stuff. I am a girl that spend most of my time at school and home sweet home. Where we can get the free wifi.. Yes. The place where I can do whatever I want. A place where I can get something that I want easily.


In this university life, I learned how to socialized with other. I am shy but talk active when we are close enough. Kehidupan di universiti seperti kehidupan baru.. Seperti terlahir untuk kali kedua. Baru saya tahu bagaimana menaiki bas. Baru saya tahu bagaimana nak bergaul. These 'Baru tahu' really amazing experience for me. 

Terima kasih Allah, memberi saya ruang untuk menjadi saya yang lebih baik. 

Persahabatan itu manis

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog