Saturday, May 30, 2015

Reunion 5SN2?

Assalamualaikum,

Semalam pada jam 11 malam Jo whatsapp ajak jumpa harini.. Well I though just us. Which commonly me, Jo, Mariam, Sha, Fara and others. Like girls day out like that. Surely I asked my parents permission right away since I miss my buddies. They said OK. I am happy then Jo started to say it is a class reunion.. Emm.. Haha.. Haha haaa... -___-" Pukul 11 malam tu jugak penubuhan group 5SN2 setelah sekian lama.. Haha. Then, rancak lah group itu. I have to say that I do really like the idea of reunion since we have lost contact since after 2 years I would say. Last minute perancangan. So it turns out to be 6 people that attend the "reunion".. Haha... Rasa berat nak pegi, but I really miss Jo. 



So yea. 11.30 am we've met. Me and Jojo give a warm hug sebab we miss each other so much. My study group partner :) Unfortunately My Mariam tak boleh hadir sebab ada majlis lain.. So saddddd. Kawan meja sebelah kot for a whole year. At first my father suruh drive.. Haha -____- Nope. Never happened. So, my bro hantar and amek. Our "Reunion" dekat jea ngan rumah. AEON Taman U. So the first hour just me and Jojo chit chat together. Jo, dia adalah kawan gelak tawa saya besides Najla. She just make me laugh and smile. I love her. Although kita berlainan agama and bangsa, she is christian and I really hope Jo dapat hidayah. But we both get along pretty good as saya murid baru kat sekolah tu.. Haha

Saya gembira spend masa dengan dia while tunggu yang lain.. Selepas the guys and Fara sampai we go to eat and talk about our updates.. Seriously.. After the guys came, I am not that comfortable since we faced each other pretty close since we sat at one table. It was awkward. Yet I push my chair little bit further than the table so I have some space to breathe. And I decided to go back early since yea.. Dah jumpa Jo dah cukup bermakna hari ni ngan Farahin. So yea.. Saya rasa ini adalah pertemuan terakhir with my few ex classmates. And not with Jo and the other girls ofcoz. They are totally fine for me.

I knew they gonna ask about my ring. Diorang tanya saya dah tunang ke.. I just leave that question unanswered because really.. Saya tak nak bagi harapan atau whatever thing you might think of. Time really change but not me and my stand. I am happy with what I had now. So please. 

Anyways, malasnya nak pi sekolah amek sijil SPM! 

Monday, May 25, 2015

My first Zalora experience

Assalamualaikum,

So, actually the package was sent to me by 19th of May. So yea.. I hope tak lambat untuk berkongsi how it goes.

It goes so well, from the picking till it sent to me. Sebab banyak kelebihan shopping kat sini berbanding yang lain

Apa yang saya suka dengan zalora adalah kerana saya boleh berbelanja dari rumah. Yes, I don't have that much oppurtunity to go shopping for myself. Harga berpatutan, banyak pilihan, penghantaran cepat, banyak discount code. So yeah.. I really enjoyed it so far yet my sisters pun want to give it a try. So, the second package just arrived this morning. 



Off topic, I just wondering that I am the oldest sister in my family yet I was the smallest. Is that make any sense? My shoe size was 36 yet my 16, 14 and 12 years old sister was 38. Haha, I have to admit that I was the only child in my family that a little bit "cuter" than the others. Yea.. But I liked it anyways :D

Monday, May 18, 2015

Let be serious here..

Assalamualaikum,


Ingin aku menyendiri,
Setelah aku sakit hati,
Menyedari kau tiada disisi,
Sungguh aku rasa sepi.

Sakitnya cinta cuma sehari,
Esok lusa cari pengganti,
Tidakkah engkau sedar diri,
Kehadiran kau cuma ulangan lagi.

Hmm, umur saya dah nak masuk 19 tahun ogos ni. Mak saya berkahwin pun umur 19 tahun. Today I want to talk about love, based on my opinion.

I have to say that I have not much knowledge about love. Lawak lah kalau saya kata saya tak pernah jatuh hati kat teruna. Perasaan cinta itu nafsu. Nafsu perlu dikawal. For me, tak ada alasan yang kukuh untuk bercinta masa alam persekolahan. Masa sekolah menengah, saya pun adalah kenalan lelaki dan kitorang selalu bermesej. Sehari kadang-kadang 100+ (Ini bukan zaman whatsapp ok, satu mesej 10 sen) dan saya nak cakap yang saya menyesal setiap mesej yang saya hantar kat dia. Although kita cuma berkawan. Dia jea.. Dan saya menyesal. Sebab saya rasa saya dah melakukan sesuatu yang tak bermanfaat. Dah jadi trend yang sangat popular berpasang-pasangan yang cuma menjanjikan cinta. Cinta yang dikatakan sejati.. Walaupun dah terucap perkataan itu berkali-kali pada manusia yang berbeza. Lawak kan?

Pernahkah saya mempunyai pasangan? Tidak. Setakat ini tidak. Alhamdulillah. Jadi saya tak pernah mendengarkan janji manis yang diucapkan kepada saya. Saya cuba sedaya upaya untuk keluar dari persoalan "Boleh berkenalan?". Soalan tu.. huh. For me, lelaki kena faham. Lelaki akan memegang tanggungjawab yang sangat besar. Masa yang sesuai untuk lelaki mencari pasangan adalah ketika kewangannya stabil. Akhlak dan imannya terjaga. Kalau nak berkenalan dengan anak orang pun, pergilah berkenalan dengan ibu bapa pihak perempuan. Minta izin dulu supaya ibu bapa perempuan tahu anaknya berhubung dengan siapa. Tak gitu? Well, sebagai lelaki.. kenalah berani kalau nak. 

Kalau awak tu (lelaki) masih belajar.. Dah janji macam-macam kat pasangan.. Sanggup ke pasangan tu tunggu? Dah laa tak halal lagi. Hmm. Saya tak bijak berkata-kata. Saya pun tak ada pengalaman. 

Kadang-kadang saya intai pemuda-pemuda kat masjid.. Yang ciputt tu. Semua dah kahwin. Nak cari lelaki yang boleh menjamin syurga? Susah. Kalau anda lelaki, tak pandai baca doa qunut. Korang rasa layak ke korang nak ajar anak bini korang supaya hidup dengan agama? Hmm, daripada cari anak dara orang dalam umur yang tak matang lagi ni.. lebih baik kukuhkan agama dalam diri. 

Saya juga.. Sedang mencuba dan in shaa Allah istiqamah nak menjadi muslimah yang lebih baik. Kat sini saya cuma nak cerita yang saya dikejutkan dengan panggilan seorang lelaki. Terkejut sangat. Telefon saja-saja. Mintak alamat. Kata nak kacau. Eh tolonglah, banyak benda lagi yang boleh dia buat daripada mengacau. Ada FB pun tak secure. Hmm.. Rimas. Sebab tu tak nak ada laman sosial.  Cuba faham wahai kaum lelaki.

Friday, May 15, 2015

Result semester 2 Asasi Sains 2014/2015

Assalamualaikum,

Harini memang hari yang sangat-sangat mendebarkan. Sampai tak boleh tidur.. Huhu.. And I decided to check myresult early sebab mata saya terbuka luas dan tangan saya yang sangat gatal tekan refresh button kat email. CGPA Uitm 3.64


Alhamdulillah.. Lebih daripada apa yang dijangka. Rasa bersyukur sangat. So, next thing is UPU and in shaa Allah will enter degree life! 

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog