Posts

Showing posts from 2017

Tahun 2 Sem 2

Image
Assalamualaikum,
Alhamdulillah, tak terhitung syukur kepada As Syakur.
Sem 2 habis 14 Jun 2017. Paper last. 6 subjek:
1. Plant Physiology 2. Enzymology 3. Immunology 4. Reseach Methodology 5. Critical and Creative Thinking 6. Sains, Teknologi dan Manusia
Nak kata tough, sedang-sedang laa. Cuma as usual if you are UTM'ians, tons and tons of work.
Lab enzymology. Lab paling stres. Takde manual. Main redah.. And mostly susah nak faham sebab memang buat teori sendiri masa mula-mula tu.. But lecturer memang sangat sporting.
Kemain mencari bunga untuk herbarium XD akhirnya saya ketemu dengan orkid :3 kat belakang perpustakaan.
Herbarium :D My fav
Lab Plant <3. Lab plant sangat interesting. Kitorang dissect hibiscus, melukis daun, buah-buahan dan plant cell, tanam kacang, ukur pokok, guna lesung tumbuk carrot, makan buah, cari bunga.. :)
Group RM.. Bunga-bunga tu Dayana dan Syasya <3
Group Critical and Creative Thinking c:
Projek Critical and Creative Thinking di Tadika Ihsan ...

Sebaik-baik ciptaan. Kita.

Image
Assalamualaikum :)
Bila dikira-kira, hampir setahun aku dijalan menuju matlamat hidup. D&T. Yang dulunya aku anggap aku cuma insan kerdil tiada apa yang boleh aku lakukan untuk dunia. Cukup untuk aku, keluarga.. Mungkin masyarakat? Tidakku sangka, mungkin sahaja jika tidak aku faham kenapa aku ini dijadikan Tuhan sebagai Khoiru ummah (sebaik-baik umat), umat ini akan menjadi semakin tenat. Kenapa sahaja disuruh Syaitan dan Malaikat tunduk kepada tanah liat. Andai sahaja sekarang aku tidak tahu kenapa.. Kenapa aku disebut tuhan sebagai yang istimewa itu. Padahal kejadianku dari satu bentuk yang hina tapi dimuliakan.
Apa yang dimuliakan Tuhan aku ini? Nak dikata punya keajaiban, aku cumalah jasad yang perlukan rehat, makan, air, kasih sayang. Jasadku tidak mulia..
Kemudian.. apa.. apa yang membuatku mulia?
Lupa aku. Manusia punya 2 unsur:
1. Jasadi 2. Rohani
Rohani aku, kau, dan kita. Ia dari Tuhan. Cebisan Tuhan yang kita ada. ROH ITU YANG DIMULIAKAN. [15:29]
Roh itu yang punya pi…

"Salam 'alaikum bima sabartum"

Image
Assalamualaikum,

Kita sedang berjual-beli dengan Allah.. Segala pengorbanan yang kita lakukan didunia untukNya.. Masa, harta, tenaga.. Semua itu bukan percuma jika kita buat hanya untuk Allah. Apalah harga dunia berbanding akhirat.. Kalau ujian itu sakit, sakit kita bukan sia-sia.. Kalau terjatuh, bangunlah.. Masih lagi tersisa baki nak bayar mahalnya Syurga Firdausi tu. Dunia ini cuma tempat persinggahan yang jauh berbeza dengan akhirat. Sabarlah kalian.. Janganlah mengalah lagi.. Kerana impian kita semua akan manis in shaa Allah.. 
Meninggalkan jahiliyah yang sudah sebati dengan ummat ini memang sukar.. Banyak pengorbanannya.. Percayalah.. Setiap pengorbanan itu lah jual beli kita dengan Allah.. Nak ke kita jumpa dengan Allah dengan keadaan diri yang kotor. Sebab itu kita kena memberus, menyental semua jahiliyah2 yang masih melekat di dalam diri.. Penyucian jiwa bukanlah boleh dibuat semalaman.. Ia adalah proses.. Sabarlah melangkaui proses ini..


Yang pengakhirannya malaikat menjemp…

Jalan berliku.

Assalamualaikum,
Jika menuju Tuhan itu jalan yang senang. Mungkin sebumi telah memilih jalan itu.
Berimankah kita dengan hari itu? Rukun iman.. Yang WAJIB dihafal.. tanpa benar-benar beriman dengannya. Apa kau bertuhankan dunia atau Tuhan yang menciptakan dunia? 
Apakah kau bertuhan manusia! Seakan manusia memegang rezekimu..
Apa kau pilih dunia berbanding syurga? 
Mengapa syahadah itu diucap untuk menjadi muslim? Tidakkah membuat kebaikan juga boleh tanpa mengucap syahadah?
Apakah kau bergantung harap kepada manusia yang Maha lemah? 
Tidak cukupkah kau hidup dengan perbohongan ini? Kenapa kau hidup di dunia ini.. Bertujuan apakah kau hidup hari-hari kau?
Rasulullah. Kenapa kau sayang sekadar bicara? Sedang kau mengaku kekasih hati..
Aku bertanya soalan.. Yang dulunya aku berfikir.. Aku juga tertipu.. Aku tidak faham.. AKU PERLU FAHAM. Kerana aku dicipta Allah dengan tujuan. Sedangkan makhluk lain dicipta Allah punya tujuan. Apatah lagi aku, manusia.. Yang dikata sebaik-baik ciptaan.

Tetap jalani hidup ini. Melakukan yang terbaik.

Image
Assalamualaikum,

Hee, tetiba masturah nak post :3 Life gives me lemon, throw me rocks, stab me with knife.. Well, yeah.. Living in this world. What to expect :) It is what it is. Dunya. A temporary phase of my life. I should stand tough although I stepped on thorns for few times. Because I know.. I know what I wanting for my life.. My ultimate happiness.. What else do you want? Tidakkah kamu beriman pada ayat-ayat Tuhan mu? Hidup ini cuma permainan. Penjara bagi orang-orang beriman.. Bukan nak cakap iman aku dah cukup.. Tapi banyak ayat-ayat Allah yang menyuruh kita berfikir serta percaya bahawa this dunia is nothing compared to our life in the akhirah..
Allah uji aku dengan sesuatu yang aku struggle dari dulu.. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.. Kau percikkan aku dengan sesuatu yang aku sangat lemah.. And still.. You give me strength and you reminding me that I have to put my trust only for You.. Nothing else.. 
Sod.Ba.Ro. 3 letters of arabic words that bring a huge meaning to me. T…

Sahabat yang diingati

Image
Assalamualaikum,


Sebelum sem baru mula.. Saja nak #throwback and mengambil semangat. Nak cerita zaman awal2 masuk U.. U pertama yang saya masuk..
Yang mengajar saya banyak erti. Dua insan yang sangat saya sayangi ;)
Mengajar senyum dikala sedih. Mengajar berani dalam sopan. Mengajar kesungguhan yang tak berkesudahan. Mengajar senyum yang paling ikhlas.. Mengajar untuk mengingati Pencipta setiap hari..
Sungguh sentiasa aku belajar.. Hari-hari. 
Yang sudi membiarkan tangannya dipegang takkala menuruni tangga kejayaan ;)
Yang kejut diri ini supaya rajin belajar
Yang menegur disaat aku tersasar sedikit
Senyumnya.. Sehingga ke detik ini.. Takkan pernah aku lupa
Suara lunak menyanyikan nasyid.. 
Allahu.. Sungguh aku rindu.. 
Semoga sifat2 mulia kalian akan sentiasa hidup dalam diri ini.. Supaya aku sentiasa biarkan darah persahabatan ini mengalir pada aku. Terima kasih kerana memberi setahun yang sangat berharga.. Terima kasih Allah untuk mereka ;)

Allah make me strong, and strong I will be

Image
Assalamualaikum,
"Masturah, awaklah pemuda itu. Pemuda yang punya hasrat untuk melakukan perubahan pada umat tenat ini.. Umat yang keliru mindanya, umat yang lupa akan sejarah hebat Islam memimpin bumi milik Allah ini, umat yang tak endah akan saudara seakidahnya..
Aku tahu, kau sering menganggap dirimu sangat lemah dan tak mampu melakukan perubahan.. Namun lupakah kau akan Tuhan? Yang memberi kekuatan dan perlindungan luaran dan dalaman. Tidakkah kau hayati surah pemberian Tuhan? Ia membuka segala petunjuk juga jalan untuk kau teruskan misi hidup sebagai khalifah, wakil Allah menjaga bumi..
Dulunya, Islam itu sebidang tanah yang luas meliputi bumi.. Tidak lagi sekarang. Berpecah menjadi banyak. Banyak sampai keliru mana Islam yang sebenar.. Umat terumbang ambing tiada khalifah.. Kau biar barat memasuki jiwamu..tidak cukup alunan yang melalaikan.. mendambakan cinta yang fanak.. Mengejar dunia tak berkesudahan.. Sedangkan tempat asal kau di SYURGA. Dunia ini permainan serta ujian…

Second year, semester 1.

Image
Assalamualaikum,
Well, this is the extension from the previous post. I haven't talk about my semester sangat pun. I know. Sorry. 
So.. I took 
1. Genetic engineering 2. Mycology 3. Basic genetic 4. English 5. TITAS 6. Budi penyayang (kokurikulum)
Well, all these subjects required assignment with tons of literature reviews (journal and article). Insane! I know right. This semester is the start of all busy-ness.. Okay. calm down.. Haha.. Well this semester I took 15 credited hours and this time the study week was quite long.. About 2 weeks. Mesti korang fikir I have plenty of time for study kan? Haha, nope. I wasn't studying gila-gila. And I am not born to do so. So.. I will start study when I feel like to and I am study group kind of person. But also, I need some time to study individually first.
I don't like this semester that much since I was really busy. I don't have much time to complete my work as perfectly as I wanted. I mean memang laa siap jea, But I don't …