Friday, October 30, 2015

Kemon laa Fatimah -,-

Assalamualaikum,




Konbanwa~
Sebelum cuti midsem ni laa banyak test, kuiz dan assignment. Haha, adat laa belajar kat U. Lain laa kalau I ni pelajar tadika -_-" Serious like betul kaa dah 19 tahun. I'm in my last teen year ;( Tak sangkaaa. So that means that I should be more mature and take things seriously. No more kiddy character Fatimah.. No more sleepy head. Entahlaaa, my old habit datang balik. Tidur tak pernah nak cukup. Orang lain semua stay up bagai nak rak boleh pulak I ni tidur awal. Kalau genius takpe. Ni tak.. Dah laa slow. Fatimah, cuba jadi sumber inspirasi kepada orang sikit.. Haha, ni tak.. Tengok orang like "Waaaaaaaahhh, hebatnya!" Then, tak buat apa-apa. Fatimah ni speak louder than action jea.. Isk isk isk.. Haha.. 

Nah belanja kelas 1SMBB

See, I amek masa refleksi diri.. How can I get a high pageview kalau post semua macam apa.. Not beneficial sangat. But at least beneficial for me kan :D (*sedapkan hati). I'm not hoping people to read my posts. It just make me happy to share a tiny bit about my journey. How it bought me to this day. Gila I flashback cerita I zaman muda-mudi dulu -_- macam nak jumpa Fatimah yang dulu dan nasihat cukup-cukup..

Alhamdulillah saya cuba menyelak lembaran baru dan mewarnai muka surat tersebut dengan kebaikan in shaa Allah.. 

Actually nak start study.. Haha, tapi nak motivasikan diri ni dulu XD.. Okok.. Haha.. Sudah jangan taip dah Fatimah! 

Monday, October 26, 2015

Perubahan adalah proses. Bukan drastik.

Assalamualaikum,

Duhai cacatan hati, saya ingin berkongsi tentang "Turning Point" dalam hidup saya. Saya mulanya perempuan yang tidak mengerti tentang ikhtilat, aurat. Bukan tak tahu aurat perempuan seluruh badan kecuali muka dan tangan. Maksud saya dengan mendalami lebih dalam tentang aurat wanita. Contohnya, memang kita rasa baik di mata sesama jantina, tetapi lain pula dengan mata jejaka. Sejujurnya, saya ini tidak pernah mengambil peduli tentang ini sebelum ini.

Bukan sahaja aspek baju labuh hingga kelutut atau jubah sekalipun. Ia perlu diteliti dari segi warna, material, cutting dan lain-lain. See? I never thought about that until saya masuk Asasi. Sebab asasi adalah PENGALAMAN PERTAMA BERJAUHAN DENGAN KELUARGA, HIDUP BERDIKARI dan segala macam aktiviti dikawal oleh diri saya sendiri. Just imagine yang saya dah berbelas tahun dijaga di satu tempat.. Tiba-tiba di hantar ke Asasi PUNCAK ALAM.. So, serious kat sana all angle I see lelaki. Serious, like dunia apa yang saya duduk ni. I mean dulu saya bukan lah sekolah perempuan. But for me I am not used to surrounded by guysssss like jalan jea nampak lelaki. Lagi blok sebelah lelaki.. I felt so uncomfortable. Just sharing how actually girls think about guys. Perempuan ni cepat cair. They don't need years to fall in love. Enough just for a minute. Perempuan tengok lelaki jea dah boleh ada perasaan timbul di dalam hati. Sebab tu perlu jaga pandangan. Bukan pandangan aurat jea. Pandangan kita kepada berlainan jantina.


Saya ada idea nak buat post ni sebab semalam ada program. Orang yang duduk depan saya para senior lelaki. So, sepanjang program tu bila senior tu nak cakap dengan kawan dia ofcoz laa pandang tepi.. So at the same time dia nampak gak saya. So, yeaa. Rasa so uncomfortable sebab saya nak tengok gak penceramah tu at the same time asek nampak dia jea. So buat-buat laa tunduk. Lepas habis program tu rasa hati ni macam Eishhhh asek nak memikir jea pasal abang tu -,- I know y'all rasa macam pelik, but that what I felt. 

Ok haha tutup pasal perasaan.. Saya juga pernah menyaksikan sendiri bagaimana seseorang lelaki itu melihat wanita berjalan tanpa bekelip.. Sebab tu there is no point of hijab but still pakai baju ketat, pendek, tak pakai stoking. I once that kind of person. Tak pakai handsock, pakai baju masih tak longgar, pakai tudung singkat, pakai inner ketat. Saya masih dalam proses dan saya tahu membaiki diri tak pernah ada kesudahannya. Takkan saya nak buang semua baju, tudung semua terus? Nope. Berperingkat. Yang ketat-ketat tu bagi laa adik. Kerana PERUBAHAN ADALAH PROSES, BUKAN DRASTIK. BERUBAH SECARA BERPERINGKAT ADALAH SUNNAH DALAM PERUBAHAN. 

So, Alhamdulillah.. Saya dipertemukan dengan in shaa Allah sahabat hingga ke jannah. Diorang sangat membantu. Walaupun saya tak bertudung labuh seperti mereka, mereka tidak kisah dan mereka banyak tarbiyah diri ini. Walaupun ada masa saya fikir saya ini begitu tidak layak untuk bersama-sama mereka, dan cuba menjauh.. Tetapi kenapa perlu saya berbuat begitu sedangkan Allah yang hantar mereka untuk saya.. Sejak berkawan dengan mereka, baru mata saya terbuka dan sedar betapa selama ini saya tidak perasan.. Saya berazam dan memberanikan diri membeli tudung yang lebih panjang ukurannya dari sebelum ini. Tudung labuh pertama,saya beli bersama mereka.

That was my turning point that I won't forget how it bought me to this day. How it really affect my life, my style.. Saya berkongsi kerana saya tidak perasan tentang semua ini sebelum ini. Saya sendiri seperti tersasar. Saya ingin sekali menjadi seperti mereka. Terima kasih sahabat! Membuka mata yang selama ini tertutup. Alhamdulillah Allah buka mata hati saya. Saya ingin mendapat redhaNya.. Bukan meraih pujian manusia. Susah nak jaga hati. Semoga kita semua dipelihara Allah. Aamiin.. 

Friday, October 16, 2015

Resepi Sheperd Pie versi Sardin :D

Assalamualaikum,




Basically sheperd pie adalah gabungan kentang lecek (mashed patotoes) dengan daging kambing cincang yang dimasak dengan beberapa bahan yang lain seperti lobak, peas, salt pepper and etc. 

Tapi harini, saya nak share resepi sheperd pie sardin yang senang. The difficulty rate 2 out of 5 which is quite easy XD. Okay-okay, straight to the ingredients.

Bahan-bahan (4- 6 orang)

Kentang lecek


1. 8 biji kentang (dikupas)
2. 2 sudu kecil garam (untuk rebus bersama kentang)
3. 1 cawan susu segar (saya larutkan susu tepung dengan air jea)
4. 2 sudu besar mentega/majerin
5. 2 sudu kecil Maggi secukup rasa (boleh guna garam, ikut citarasa)
6. 1/2 sudu kecil lada hitam halus

Sardin

1. 1 tin sardin
2. 1/2 bawang besar (potong dadu)
3. 2 ulas bawang putih (cincang halus)
4. 1 sudu besar minyak masak

Hiasan

1. Keju Cheddar (disagat)
2. Daun parsley kering


Cara-cara


1. Rebus kentang bersama garam sehingga empuk. Cucuk guna garfu untuk memastikan kentang sudah empuk


2. Sementara menunggu kentang empuk, boleh potong bawang besar dan cincang halus bawang putih.

3. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang besar dan bawang putih. Setelah itu masukkan sardin dan tuangkan sedikit sosnya (jangan terlalu banyak, supaya tak terlalu berkuah). Pecah-pecahkan sardin sehingga dapat ketulan yang kecil. Masak sehingga kuahnya kering sedikit. Matikan api.

4. Selepas kentang empuk, buangkan air rebusan. Dalam periuk yang sama, masukkan mentega, susu, Maggi secukup rasa dan lada hitam. Lecekkan kentang tersebut dengan menggunakan "masher".

Masher

5. Setelah kentang lecek dan sardin dah siap, ratakan sardin ke dalam bekas kaca yang tahan haba. Diikuti dengan sedikit taburan keju di atas lapisan sardin tadi.

6. Ratakan pula kentang lecek di atas taburan keju. Letak sekali lagi keju di atas kentang lecek dan taburkan sedikit daun parsley kering.


7. Panaskan ketuhar pada 180 darjah celsius. Setkan haba di bahagian atas sahaja. Setelah ketuhar panas, masukkan sheperd pie sardin ke dalam ketuhar dan masak sehingga keju bertukar warna kuning keemasan.

8. Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan sekejap. Setelah itu boleh hidangkan :D

Sunday, October 11, 2015

Weeeee :3

Assalamualaikum,

*Lap sikit,bersarang blog I ni..


As you all tahu Masturah sekarang tengah belajar and ambil program Pure Bio. Tak senang ye pembaca sekalian. Tak senang. They said degree life is more relaxing. I repeat RELAXING! Haha, realitinya tak. Since pensyarah akan ajar ala kadar and the rest our own responsibilities.. So, me as a student should work more than what I have done for my foundation studies.. Ye laa, asasi masih lagi diajar satu per satu.

My previous post was about my sorrow.. Disebabkan takde roomate right? Alhamdulillah, now I can adapt myself to stay here alone in my room. I have a great jiran. She is one and only jiran and classmate yang paling dekat. Selang beberapa bilik jea. As classmates lain tinggal kat blok lagi satu. Takpelah.. Kita tercampak kat blok lain sebab special case XD..

Since I will be alone when weekends comes, I decided to go back home weekly. So I can just let the washer machine take the job on washing my laundry without me spend some money. I feel so blessed to be so close to home so that Masturah can manja-manja with parents and family. Haha :D  and ofcoz I can make my college at UTM as my secondary home. 

Doakan kejayaan Masturah yaa. Sebab I will take test tomorrow and really, I think that time just too fast that I felt way behind on my tutorials and studies. 


 
Siti Fatimah Masturah Official Blog