Posts

Showing posts from October, 2015

Kemon laa Fatimah -,-

Image
Assalamualaikum,



Konbanwa~ Sebelum cuti midsem ni laa banyak test, kuiz dan assignment. Haha, adat laa belajar kat U. Lain laa kalau I ni pelajar tadika -_-" Serious like betul kaa dah 19 tahun. I'm in my last teen year ;( Tak sangkaaa. So that means that I should be more mature and take things seriously. No more kiddy character Fatimah.. No more sleepy head. Entahlaaa, my old habit datang balik. Tidur tak pernah nak cukup. Orang lain semua stay up bagai nak rak boleh pulak I ni tidur awal. Kalau genius takpe. Ni tak.. Dah laa slow. Fatimah, cuba jadi sumber inspirasi kepada orang sikit.. Haha, ni tak.. Tengok orang like "Waaaaaaaahhh, hebatnya!" Then, tak buat apa-apa. Fatimah ni speak louder than action jea.. Isk isk isk.. Haha.. 
Nah belanja kelas 1SMBB
See, I amek masa refleksi diri.. How can I get a high pageview kalau post semua macam apa.. Not beneficial sangat. But at least beneficial for me kan :D (*sedapkan hati). I'm not hoping people to read my post…

Perubahan adalah proses. Bukan drastik.

Image
Assalamualaikum,
Duhai cacatan hati, saya ingin berkongsi tentang "Turning Point" dalam hidup saya. Saya mulanya perempuan yang tidak mengerti tentang ikhtilat, aurat. Bukan tak tahu aurat perempuan seluruh badan kecuali muka dan tangan. Maksud saya dengan mendalami lebih dalam tentang aurat wanita. Contohnya, memang kita rasa baik di mata sesama jantina, tetapi lain pula dengan mata jejaka. Sejujurnya, saya ini tidak pernah mengambil peduli tentang ini sebelum ini.
Bukan sahaja aspek baju labuh hingga kelutut atau jubah sekalipun. Ia perlu diteliti dari segi warna, material, cutting dan lain-lain. See? I never thought about that until saya masuk Asasi. Sebab asasi adalah PENGALAMAN PERTAMA BERJAUHAN DENGAN KELUARGA, HIDUP BERDIKARI dan segala macam aktiviti dikawal oleh diri saya sendiri. Just imagine yang saya dah berbelas tahun dijaga di satu tempat.. Tiba-tiba di hantar ke Asasi PUNCAK ALAM.. So, serious kat sana all angle I see lelaki. Serious, like dunia apa yang saya…

Resepi Sheperd Pie versi Sardin :D

Image
Assalamualaikum,




Basically sheperd pie adalah gabungan kentang lecek (mashed patotoes) dengan daging kambing cincang yang dimasak dengan beberapa bahan yang lain seperti lobak, peas, salt pepper and etc. 
Tapi harini, saya nak share resepi sheperd pie sardin yang senang. The difficulty rate 2 out of 5 which is quite easy XD. Okay-okay, straight to the ingredients.
Bahan-bahan (4- 6 orang)

Kentang lecek


1. 8 biji kentang (dikupas) 2. 2 sudu kecil garam (untuk rebus bersama kentang)
3. 1 cawan susu segar (saya larutkan susu tepung dengan air jea) 4. 2 sudu besar mentega/majerin 5. 2 sudu kecil Maggi secukup rasa (boleh guna garam, ikut citarasa) 6. 1/2 sudu kecil lada hitam halus
Sardin
1. 1 tin sardin 2. 1/2 bawang besar (potong dadu)
3. 2 ulas bawang putih (cincang halus) 4. 1 sudu besar minyak masak
Hiasan
1. Keju Cheddar (disagat) 2. Daun parsley kering

Cara-cara

1. Rebus kentang bersama garam sehingga empuk. Cucuk guna garfu untuk memastikan kentang sudah empuk

2. Sementara menunggu kenta…

Weeeee :3

Image
Assalamualaikum,

*Lap sikit,bersarang blog I ni..


As you all tahu Masturah sekarang tengah belajar and ambil program Pure Bio. Tak senang ye pembaca sekalian. Tak senang. They said degree life is more relaxing. I repeat RELAXING! Haha, realitinya tak. Since pensyarah akan ajar ala kadar and the rest our own responsibilities.. So, me as a student should work more than what I have done for my foundation studies.. Ye laa, asasi masih lagi diajar satu per satu.
My previous post was about my sorrow.. Disebabkan takde roomate right? Alhamdulillah, now I can adapt myself to stay here alone in my room. I have a great jiran. She is one and only jiran and classmate yang paling dekat. Selang beberapa bilik jea. As classmates lain tinggal kat blok lagi satu. Takpelah.. Kita tercampak kat blok lain sebab special case XD..
Since I will be alone when weekends comes, I decided to go back home weekly. So I can just let the washer machine take the job on washing my laundry without me spend some money. …