Posts

Showing posts from 2013

Haha ;)

Image
Assalamualaikum,

Habis sudah 2013. Banyak kenangan terselit disetiap celah ingatan ini ;)


Siapa sangka Masturah macam ini ♥

Image
Assalamualaikum,

Hari bersilih ganti tetapi diri ini tetap di sini :)

Macam pernah dengar jea tajuk entry ni :) Hehe. Haihh... keluhan panjang*. Cuti sebagai seorang puteri lilin. Apalah sangat nak dijangkakan. Tambahan pula dengan ketiadaan ayah yang sekarang di Perak sehingga hari natal nanti :(.
Tak payah cakap nak keluar pagar rumah. Keluar bilik pun tak. Disebabkan ke-boringan yang terlampau sadis, hati saya terdetik menonton drama korea. What a joke? Haha, saya tak suka korean drama sebenarnya. Drama yang berkonsepkan romantik. Haha, siapa sangka. Hmm, mungkin sebab hari tu Farahin suruh tengok The heirs. Tapi baru tengok episod 1 dah tak boleh tahan. Tak faham apa yang dia ceritakan. Subtitle pun.. Haha, internet pun memang tak memberi kerjasama. Tiba-tiba rasa nak tengok Boys Over Flowers sekali lagi. Sekali.. Rasa-rasanya berkali-kali dah. Haha. Last tengok masa 2010. Hmm, entah laa kenapa kali ni air mata berjurai-jurai. Cerita korea memang macam tu kan. Tragis dan banyak ko…

SIMPLE YET AWESOME GIVEAWAY!

Image
Assalamualaikum,


First time saya berblogging masa tu umur sama 15 tahun iaitu pada tahun 2011. Memang cerita pasal kisah-kisah harian yang saya lalui. Tak tahu pun nak edit blog. First blog template saya gambar Taylor Swift :) Memang terasa revolusi berblogging daripada 2011-2013.
TAMAT: 24 Disember 2013

Tawaran menggunakan keputusan Percubaan SPM

Image
Assalamualaikum,

Saya telah mendaftar dua program iaitu asasi di UTP dan pra diploma di UTHM. Alhamdulillah kedua-duanya berjaya. Tetapi sayang, sebenarnya sijil pra diploma tidak begitu dititik beratkan. Program pra diploma hanya belajar asas dan cuma mengumpul pengalaman. 

Kalau program di UTP pula, pengambilan Januari serta Mei perlu ditapis dengan wawancara yang perlu dihadiri. Walaupun UTP swasta, tetapi mereka menyediakan biasiswa selepas program itu. Selepas keputusan SPM keluar, dan didapati keputusan itu cemerlang maka anda layak untuk mendapat biasiswa bagi sem seterusnya. Itulah sedikit sebanyak yang saya faham tentang kedua-dua program ini.
Walaupun, kemungkinan besar saya tidak menyertai kedua-dua program tersebut, saya masih tidak menolak program tersebut secara online. Saya akan menentukan semasa tarikh tamat hampir tiba. Insha Allah keputusan yang bakal saya ambil itu adalah tepat.

Simple Giveaway

Image
Assalamualaikum,



Syarat-syarat: Warganegara MalaysiaFollow blogtwitterinstagram dan add akaun facebook. Buat satu entry yangbertajuk "Simple Giveaway dan copy banner di atas serta link kan banner tersebut keblog ini.Copy dan paste syarat-syarat penyertaan.Tag 1-3 bloggers lain.Copy dan paste link entry awak di ruang comment entry giveaway ini.Pemenang akan dipilih secara rawak. Semua syarat adalah wajib.Hadiah:

Floral creepers Saiz 35 - 39100% untuk perempuan sahajaHanya satu pemenang yang akan dipilihTAG: Mariam
TAMAT: Bulan Disember/Januari

simple giveaway by Love Cathy Doll

Image
Assalamualaikum,


TAMAT: 30 November 2013

PRETTY AWESOME GIVEAWAY BY KHAIRINA

Image
Assalamualaikum,


HADIAH YANG AWESOME : *mungkin akan ditambah ✦180pcs button badge boleh create gambar apa yang awak nak ✦2x t-shirt " Keep calm & Hijab on " ✦3x Tudung Bawal ✦1x Cute ribbon pin ✦1x Kasut boot floral korean ✦1x Dress labuh ✦1x Beg manggo ✦1x Set minyak wangi couple CK brand ✦1x Baju blouse batwing ✦1x Losyen ✦6x Liptint ✦50pcs mask ✦2x Monochrome jegging *add ✦DIY studs *add ✦1x Cute bear blouse *add ✦1x brecelet *add ✦1x toth bags *add ✦1x hot furla handbag *add ✦1x handbag *add ✦1x Cat blouse *add ✦10pcs Mask Hello Kitty strawberry milk *add ✦10 pcs Mask chocolate truffle *add ✦5x jam tangan  *add ✦4x Baju geek & nerd *add ✦1x gelang butang *add ✦1x axiator with flip case *add ✦1x tudung bawal satin labuh *add ✦Set barang kecatikkan muka *add ✦Baju sweatshirt gambar eiffel tower *add

SPM saya dah habis :D

Image
Assalamualaikum,
Muka saya terlalu lega. Jadi lebih baik tidak ditunjukkan. Last day beb pakai seragam sekolah ni ;)
Dengan berakhirnya Biologi kertas 3, maka berakhirlah SPM yang sangat ditunggu-tunggu selama ini. Banyak cerita yang nak dikongsi dalam blog ni.
So far, exam macam biasa tak susah sangat tak senang sangat. Macam peperiksaan yang selalu saya lalui. Dah laa, tutup cerita periksa. Buka cerita pasal selepas periksa. Hmm, lepas habis jea last paper, kami ditahan untuk berjumpa dengan PK HEM. Kami semua seperti sudah tahu yang beliau akan menyajikan kami dengan bebelan panjang oleh kerana kami bakal bergelar pelajar lepasan SPM. Sangkaan kam semua salah. Apa yang berlaku sebenarnya? PK HEM memberitahu bahawa kelas kami SN1 dan SN2 TERBAKAR dan sebahagian meja rosak. Kelas kami merupakan kelas tambahan yang dibina sekolah iaitu sebuah kabin dan terpisah dengan blok sekolah. Kami semua memang terkejut. Siapalah yang nak memusnahkan memori yang tersimpan dalam kelas itu? Sangat …

Soalan Spot SPM!

Image
Assalamualaikum,

Segala isi dalam post ini adalah milik rasmi blog ini. Saya cuma copy paste.

SEJARAH

Bab 1, mesopotamia, tamadun cina,hwang ho, ciri2 n sumbangan. Bab 2 pemerintahan, perluasan kuasa, ekonomi,
Bab 3, srivijaya, kedah tua.
Bab 4 sifat terpuji nabi
Bab 5 semua kecuali hudaibiyah (piagam madinah)
Bab 6 khulafa ar rasyidin umar, abbasiah
Bab 7 pemerintahan, kesenian ekonomi
Bab 9 zaman gelap, perindustrian.
Bab 10 ekonomi tradisional dagangan, dasar british terhadap pertanian, kesan ekonomi.


Ting 5
Bab 1 birokrasi barat, tahap 1 n 2,
Bab 2 gerakan islah, isu2 akhbar, majalah, novel, persatuan melayu.
Bab 3 jemaah menteri kelantan., uu tubuh terengganu, pentadbiran n, sembilan.
Bab 4 politik sabah n serawak
Bab 5 sistem ahli, suruhanjaya reid, cobbald pembentukan malaysia.
Bab 6 perpaduan
Bab 7 sistem pemerintahan, pilihanraya.
Bab 8 rukun negara, pendidikan, akta bahasa, wawasan 2020.
Bab 9 dasar luar malaysia, pertubuhan serantau..
Dari kawan: (malas edit)
Sejarah Paper 2 Spot Questions by Ke…

Saya calon SPM 2013

Image
Assalamualaikum,

Entri ini merupakan entri yang terakhir sebelum bermulanya peperiksaan besar SPM. In Shaa Allah segala usaha ini akan membuahkan hasil. Moga segala urusan dipermudahkan. 

Gambar di atas merupakan study group terakhir :). Ahli-ahlinya teridiri daripada Ain Khadijah yang merupakan tok guru/mentor/sifu dan sewaktu dengannya, Saya, Mariam, Joanna, Farahin serta Syafiyah. Tetapi dalam gambar cuma ada saya, Mariam dan Ain :D

SPM, datanglah! Kami sudah bersedia menempuh anda!

Image
Assalamualikum,

Haha, ayat macam apa. Bersediakah? Hmm, insha Allah. Memang dah tak sabar dah nak habiskan SPM ni. Macam konfiden? Tidak. Cuma gementar jea kan kalau hari itu belum habis. 
Saya, Mariam dan yang lain diundang ke majlis doa selamat serta bacaan yaasin di rumah Najwa. Ibu bapa Najwa mengadakannya bagi memberkati dan memudahkan kelangsungan peperiksaan besar tersebut. Insha Allah majlis yang diisi dengan kalimah tasbih ini akan memberkati peperiksaan kita bersama. Ameen.

Wallpaper wehh. Haha :D

Kek ekspres!

Image
Assalamualaikum,

Bangkitlah pewaris bangsa,
Esok semuanya bermula,
Berbekalkan niat di jiwa,
Semata-mata untukNya.

Marilah kita berdampingi,
Menguatkan lagi semangat ukhrati,
Mencapai menara yang dihajati,
Sentiasa bersama disisi.

Ayuhlah kita berdiri,
Menuju ke cahaya Ilahi,
Jalan yang gemerlapan disusuri,
Cahayanya sampai dihati.

Sama-sama kita bersemangat sekolah esok! Kita niat untuk belajar kerana Allah. Segala masa di sekolah dapat pahala. Insha Allah.
I just made this super simple chocolate cake. It taste not bad. Haha, kalau teringin nak eksperimen kan.. It taste like.. I mean it just ok.  (Background gambar transparent, kalau zoom out, memang tak nampak *sorry)
I love the way the cake raise!! It feels like OMG look at that! Succeed! Yay..

Aku berdosa.. Allah, ampuni aku.

Assalamualaikum,

Pernah aku memilu hati,
Kerana dikau tiada disisi,
Sayang hatiku mati,
Tiada lagi tersisa baki.

Sungguh sukar menawan selat cinta,
Memendam rasa yang hiba,
Siapalah manusia berbanding yang Esa,
Punya perasaan dan juga jiwa.

Kalau disiram dengan kata-kata cinta..

Tidak juga mekar bunga di hati,
Kerana hati dapat mengenal cinta sejati,
Cinta sejati tidak pernah wujud di sini,
Kerana cinta sejati milik Ilahi.

Ya, aku bersedih. Sedih kerana ego meninggi. Kerana hati batu. Kerana enggan menerima hakikat. Tiada siapa yang tahu. Hanya hati yang merana. 
Kenapa harus degil dengan permainan dunia. Sedangkan ia dusta belaka. Mengapa perlu meniti jambatan curam sedangkan tangga konkrit ditawarkan? Aku bingung. Dengan diriku. Tiada lagi tiang yang berdiri, cuma hati yang mati. Tiada singa di hati. Cuma kucing di sisi. Aku sudah bersemadi dengan kehanyutan duniawi. Hanyut bersama pilu. Sampai bila? Aku tidak pasti. Tetapi, itulah sekarang yang aku hadapi. Tiada lagi aku yang dulu …