Posts

Showing posts from November, 2013

Tawaran menggunakan keputusan Percubaan SPM

Image
Assalamualaikum,

Saya telah mendaftar dua program iaitu asasi di UTP dan pra diploma di UTHM. Alhamdulillah kedua-duanya berjaya. Tetapi sayang, sebenarnya sijil pra diploma tidak begitu dititik beratkan. Program pra diploma hanya belajar asas dan cuma mengumpul pengalaman. 

Kalau program di UTP pula, pengambilan Januari serta Mei perlu ditapis dengan wawancara yang perlu dihadiri. Walaupun UTP swasta, tetapi mereka menyediakan biasiswa selepas program itu. Selepas keputusan SPM keluar, dan didapati keputusan itu cemerlang maka anda layak untuk mendapat biasiswa bagi sem seterusnya. Itulah sedikit sebanyak yang saya faham tentang kedua-dua program ini.
Walaupun, kemungkinan besar saya tidak menyertai kedua-dua program tersebut, saya masih tidak menolak program tersebut secara online. Saya akan menentukan semasa tarikh tamat hampir tiba. Insha Allah keputusan yang bakal saya ambil itu adalah tepat.

Simple Giveaway

Image
Assalamualaikum,



Syarat-syarat: Warganegara MalaysiaFollow blogtwitterinstagram dan add akaun facebook. Buat satu entry yangbertajuk "Simple Giveaway dan copy banner di atas serta link kan banner tersebut keblog ini.Copy dan paste syarat-syarat penyertaan.Tag 1-3 bloggers lain.Copy dan paste link entry awak di ruang comment entry giveaway ini.Pemenang akan dipilih secara rawak. Semua syarat adalah wajib.Hadiah:

Floral creepers Saiz 35 - 39100% untuk perempuan sahajaHanya satu pemenang yang akan dipilihTAG: Mariam
TAMAT: Bulan Disember/Januari

simple giveaway by Love Cathy Doll

Image
Assalamualaikum,


TAMAT: 30 November 2013

PRETTY AWESOME GIVEAWAY BY KHAIRINA

Image
Assalamualaikum,


HADIAH YANG AWESOME : *mungkin akan ditambah ✦180pcs button badge boleh create gambar apa yang awak nak ✦2x t-shirt " Keep calm & Hijab on " ✦3x Tudung Bawal ✦1x Cute ribbon pin ✦1x Kasut boot floral korean ✦1x Dress labuh ✦1x Beg manggo ✦1x Set minyak wangi couple CK brand ✦1x Baju blouse batwing ✦1x Losyen ✦6x Liptint ✦50pcs mask ✦2x Monochrome jegging *add ✦DIY studs *add ✦1x Cute bear blouse *add ✦1x brecelet *add ✦1x toth bags *add ✦1x hot furla handbag *add ✦1x handbag *add ✦1x Cat blouse *add ✦10pcs Mask Hello Kitty strawberry milk *add ✦10 pcs Mask chocolate truffle *add ✦5x jam tangan  *add ✦4x Baju geek & nerd *add ✦1x gelang butang *add ✦1x axiator with flip case *add ✦1x tudung bawal satin labuh *add ✦Set barang kecatikkan muka *add ✦Baju sweatshirt gambar eiffel tower *add

SPM saya dah habis :D

Image
Assalamualaikum,
Muka saya terlalu lega. Jadi lebih baik tidak ditunjukkan. Last day beb pakai seragam sekolah ni ;)
Dengan berakhirnya Biologi kertas 3, maka berakhirlah SPM yang sangat ditunggu-tunggu selama ini. Banyak cerita yang nak dikongsi dalam blog ni.
So far, exam macam biasa tak susah sangat tak senang sangat. Macam peperiksaan yang selalu saya lalui. Dah laa, tutup cerita periksa. Buka cerita pasal selepas periksa. Hmm, lepas habis jea last paper, kami ditahan untuk berjumpa dengan PK HEM. Kami semua seperti sudah tahu yang beliau akan menyajikan kami dengan bebelan panjang oleh kerana kami bakal bergelar pelajar lepasan SPM. Sangkaan kam semua salah. Apa yang berlaku sebenarnya? PK HEM memberitahu bahawa kelas kami SN1 dan SN2 TERBAKAR dan sebahagian meja rosak. Kelas kami merupakan kelas tambahan yang dibina sekolah iaitu sebuah kabin dan terpisah dengan blok sekolah. Kami semua memang terkejut. Siapalah yang nak memusnahkan memori yang tersimpan dalam kelas itu? Sangat …

Soalan Spot SPM!

Image
Assalamualaikum,

Segala isi dalam post ini adalah milik rasmi blog ini. Saya cuma copy paste.

SEJARAH

Bab 1, mesopotamia, tamadun cina,hwang ho, ciri2 n sumbangan. Bab 2 pemerintahan, perluasan kuasa, ekonomi,
Bab 3, srivijaya, kedah tua.
Bab 4 sifat terpuji nabi
Bab 5 semua kecuali hudaibiyah (piagam madinah)
Bab 6 khulafa ar rasyidin umar, abbasiah
Bab 7 pemerintahan, kesenian ekonomi
Bab 9 zaman gelap, perindustrian.
Bab 10 ekonomi tradisional dagangan, dasar british terhadap pertanian, kesan ekonomi.


Ting 5
Bab 1 birokrasi barat, tahap 1 n 2,
Bab 2 gerakan islah, isu2 akhbar, majalah, novel, persatuan melayu.
Bab 3 jemaah menteri kelantan., uu tubuh terengganu, pentadbiran n, sembilan.
Bab 4 politik sabah n serawak
Bab 5 sistem ahli, suruhanjaya reid, cobbald pembentukan malaysia.
Bab 6 perpaduan
Bab 7 sistem pemerintahan, pilihanraya.
Bab 8 rukun negara, pendidikan, akta bahasa, wawasan 2020.
Bab 9 dasar luar malaysia, pertubuhan serantau..
Dari kawan: (malas edit)
Sejarah Paper 2 Spot Questions by Ke…

Saya calon SPM 2013

Image
Assalamualaikum,

Entri ini merupakan entri yang terakhir sebelum bermulanya peperiksaan besar SPM. In Shaa Allah segala usaha ini akan membuahkan hasil. Moga segala urusan dipermudahkan. 

Gambar di atas merupakan study group terakhir :). Ahli-ahlinya teridiri daripada Ain Khadijah yang merupakan tok guru/mentor/sifu dan sewaktu dengannya, Saya, Mariam, Joanna, Farahin serta Syafiyah. Tetapi dalam gambar cuma ada saya, Mariam dan Ain :D