Masa itu Allah punya

Assalamualaikum,

Saya masih di sini. Keperluan tak beli lagi. Beg tak kemas. Like no motivation to start a new semester. I felt pretty lost. I tak rasa bersemangat like I used to when I nak naik sem 2 asasi. Nana..Najla.. How a day without you change my world that much? Ini namanya berkat persahabatan. Walaupun sorang di Usim.. Lagi sorang di UMP.. Still though, I felt you are my closest friends. Setiap hari, seperti ada ilmu dan nasihat baru. Sahabat yang mengingatkan saya tentang Allah. Terima kasih Allah, pinjamkan saya permata hati ini.

Masturah, naik sem ni pasang azam baru.. Please Masturah.. If attitude sem 1 tak menjadi.. Maksudnya Masturah tak jaga baik-baik hubungan dengan Allah. First thing first, I admitted that sem 1 saya rasa iman saya goyah. For some reason.. Saya tak banyak pergi ceramah agama.. Like setiap masa kononnya busy. Ingat, masa itu Allah punya. Saya tahu, bila kita biarkan rohani kita kelaparan.. Yang sengsara iman kita. Menjadi semakin liar. 

Disebabkan rumah saya dekat, banyak benda yang saya buat sambil lewa. Serius. Selalu jea packing last minute. Selalu ada jea barang lupa nak bawak. 

Hmmm, dengan result sem 1 yang not that membanggakan.. There's a lot to change in terms of my time management and ofcorse, saya betul-betul nak istiqamah. Saya tak kata diri saya ini teruk. Cuma saya tak rasa kemanisan iman tu.. Sebab tu, kalau boleh saya nak kurangkan fikir dunia. Like I said before, my pointer for my first sem.. Although saya rasa saya dah berhempas pulas.. But saya tak jaga hubungan baik dengan Allah, What can you expect? Dekan? Tak..

Masturah sayang, kecewa kita ni Allah beri untuk kita sedar.. Allah rindu kita ;) And yea. My mentality then better. You know what, Bila kita yakin dengan Allah.. Bila kita banyak bersangka baik..Hidup kita lebih tenang dan tenteram. Bila ada ujian mendatang, kita sabar.. I know it wasn't easy as they said. But still, mengadulah kepada Allah. Dia MAHA mendengar dan MAHA pengasih.. 

Memang susah nak cari kawan yang mendekatkan kita kepada Allah. Saya harap saya dapat menjadi kawan tersebut.. Saya harap saya berubah dan istiqamah. 

Masturah, awak boleh.. Biar kita mengejar akhirat. Lepas tu dunia akan mengejar kita. In shaa Allah.

Comments

  1. saya rasa apa yang awak rasa fatimah,serius saya cakap masuk degree ni life saya rasa kosong.tapi skrang saya rasa dah tk macam dulu,rasa mcm tak sronok,sungguh saya rindu kawan2 asasi yang sntiasa ingt2,sekarang susah nk dapat,sunnguh.saya rindu kawan2 yang buat benda yang positif,then saya terikut2 nak buat jugak,tapi skrng tak lagi.entahlah,sama ada saya yg perlu tunjukkan perkara2 posotif then ajak kawan2 buat,tapi sya tk kuat,saya bukan mcm nana,ummu,pain,nadia.sunguh saya rasa hilang sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Rasa sangat2.. Hmm, tulah.. Kita nak ubah diri kita. And you too.. Semoga awak pun berjaya menjalani hidup degree :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

So, My first choice dalam UPU adalah....

Pengalaman Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)