Friday, April 24, 2015

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 2

Assalamualaikum,

Setelah panjang bercerita tentang apa yang saya belajar for asasi untuk kedua-dua sem, now cerita pasal kolej and some random things that should be known if you want to go for asasi uitm.

Kolej kediaman. Alhamdulillah. Saya bagi 4.8 bintang! For serious, saya rasa kolej dia yang paling mantap.. Idk about other kolej yang bukan PALAM. Tapi, orang ramai pun cakap jugak macam tu. Hee. Kat sana ada 3 jenis blok. Blok Rafflesia (R1, R2, R3, R4, R5 dan R6), Blok Angsana (A1, A2, A3, A4 dan A5) dan Casuarina (C1, C2, C3, C4 dan C5) (tak tahu if ada tertinggal). Saya dapat duduk Blok A2. Which is the only blok angsana untuk budak asasi perempuan. Maybe masa saya daftar tu.. saya datang lambat. But that's fine. Gempak apa. Tempat strategik. Dekat ngan surau, kafe rafflesia dan kafe angsana pun tak jauh. Rumah tu ada 4 bilik. But depends laa. Ada rumah yang lima bilik. So, total housemate sepatutnya lapan. Belakang katil tu ada locker besi.

Blok saya ada 9 tingkat. Don't worry, semua blok ada lif! Saya yang duduk tingkat 2 pun selalu jea pakai lif. Surau, bilik TV dan dobi ada di tingkat 1. Kalau korang kempunan nak tengok TV boleh pi tingkat 1. Dobi.. Masa saya ada 5 mesin basuh. Setiap basuhan RM2.50. Saya memang basuh pakai mesin jea.. Then, selalunya mesin nak syiling lama.. Ye.. agak susah nak kumpul. 20 sen dan 50 sen jea selalunya diterima. Ada satu jea mesin yang pakai duit kertas. Ada water cooler kat tingkat yang terpilih.. Maybe. For me tingkat 3. So, kalau rasa tekak nak minum air sejuk pi jea tingkat 3. Kat bawah blok pun ada "Mesin gedegang" a.k.a mesin air. If you need something like air 100 plus, ice lemon tea or carbonated drinks just turun blok dan RM2 for each bottled water. 

If you feel sick and no energy to go for a class.. Pergi Unit kesihatan (UK) kat bawah. I kena turun tangga kejayaan. Yes, "IF YOU FEEL LIKE NO ENERGY". Haha, saya tak tahu kenapa dia buat kat bawah instead kat kolej (atas). Asalnya ada jea elok kat atas. Pastu dia pi dekat bawah pulak. Maybe dia nak orang betul-betul tak boleh kot pi sana. 

Satu bilik, dua orang.

Ada penyidai baju kat ruang tamu serta internet! Bawak jea wire LAN. Satu bilik ada satu. Pastu pandai-pandailah download connectify untuk menyumbang wifi untuk kegunaan selain lappy anda sahaja.

Untuk barangan elektrik, kena bayar RM10 setiap barangan. Setiap sem kena bayar sekali dan anda akan dapat stiker. Stiker bukti anda telah membayar. Periuk nasi tak boleh bawak. Toaster boleh.




Kafe ada dua. Kafe Angsana dan Kafe Rafflesia. Saya suka kafe-kafe kat sini sebab boleh order via SMS. Serius senang. Kalau malas nak cedok makanan berlauk. Order dan cakap nak amek pukul berapa. Simple. Semua makanan panas mostly ada. And don't forget to try nasi putih plusss telur bungkus. Lejen menu tu.. Haha. Kat sana ada cool blog, burger, cendol, ABC, waffle, coffee shop and even roti canai. Yes, roti canai kat Kafe Angsana. Tapi serius ramai gila kalau hari weekends. Sometimes, I have to wait for an hour. But that's ok. As long as saya dapat makan roti canai. Haa. Now, kat sana sesuai sangat untuk berjogging pagi-pagi. Sejuk, nyaman pluss boleh tengok matahari terbit. Such a nice scenary:


with housieeee <3

Not just that, you can ride a bike. 



Gym pun ada juga. Tapi tak pernah masuk. Haha. Kat mana? Kat Dua-dua kafe ada. Bahagian atas. Kafe raf untuk perempuan. Angsana untuk lelaki. Court basket ball. futsal dan badminton pun ada :)

Aktiviti koko ada. Banyak kalau anda nak pilih. Ada Cross-stich, menjahit, traditional games, chess, enviroment, recycle, extream games, cycling, memasak, usahawan and banyak lagi. As for me, saya pilih memasak :D

Koko penting! Selalunya dia buat weekdays. And depends on the lecturer yang mengendalikan. Sometimes once a week. Sometimes, once for two weeks. Memasak ada dapur! And kat kolej selalu ada aktiviti yang menyediakan kupon. Korang kena kumpul kupon at least 3 untuk tampal kat kad koko.

Kat bawah (kampus) ada beberapa fakulti seperti FSK 7, FSK 1,5, FSK 2,3,4, FF1, FF2, FF3, FF4. Library pun ada, PTAR for short, Perpustakaan Tun Abdul Razak for long. Kebanyakan arkitektur kat situ berbentuk bulat. Such as kefe, surau and library.


:)

And, I knew that you have heard about TANGGA KEJAYAAN. Well, for sem 2 I rather go through the stairs than take a bus. Yes, you can take a bus. Serious, mestilah tak semua larat. Bas kena bayar RM1. 



Nak pi berseronok sat after a long study. Boleh pi luar. Pasar malam, tesco, giant and the popular place for asasian is SCM, Setia City Mall. Naik bas u90 bayar RM2 untuk SCM. 



That's all for now :D



No comments:

Post a Comment

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog