My journey just begun

Assalamualaikum,


Kehadapan blogku yang usang ditinggal memori. Kini sudah habis satu babak dalam hidupku. Sangat bermakna untukku tulis supaya nanti akan ku tatap dan rindu setiap inchi manis perit semester 1 sebagai pelajar sarjana muda.


Kolej saya


My room, saya duduk sorang kat sini :)


Saya, Keyra dan Fahda masuk pertanding memasak. Second place.


I can say, this sem teach me a lot to be mature. Hidup saya di UTM pada awalnya agak perlahan dan membosankan. Tak ramai kawan. Which is normal at first. So the studies? Subjek yang saya ambil ada 6:

1. Microbiology + Lab
2. Bioorganic Chemistry
3. Introduction to Biomolecule
4. Mathematical Method 1
5. Statistics
6. Dinamika Malaysia

Total credit adalah 16. The killer subject is surely Math Method. With no tutorial class and tutorial question up to 50 question for each topic. How on earth I can survive my own with no tuto class and susah nak jumpa lecturer since dia duduk fakulti lain. Huh. Tough. Entah kena repeat balik ke cemana. Ok malas nak cerita panjang bab stress ni..Huhu.

Lab mates (Azizi, Eija, Tehah, Me, Dhuhaa)

Japanese Language class

I buat streak plate cookie :3

My expectation as a Major Biology student is that we will study about anatomy and literally about human, animals and plants. Haha.. Unfortunately.. Nope. Kitorang belajar sekecil-kecil bakteria tu. ALL ABOUT BACTERIA. Kalau boleh rasa macam taknak masuk lab. Dengan bau ya Allah.. Serius -,- Ok. Tapi now, I can adapt laa. Since bacteria pun ada adaptation phase. Haha. Ok enough budak bio. Since sem ni lab kitorang microb, kitorang kena menjalani lab test. And yeaa. It went ok, not so good. But for me, I puas hati laa, since time given only 15 minit nak observe prepared slide and buat immersion oil. Pastu kena buat serial dilution and spread plate, streak plate.


Like I said before, my degree life was slow and boring.. My degree life reached climax in study week. Saya dan sahabat-sahabat saya melakukan study group kat bilik saya sebab obviously I have no roomate. Jadi, bilik Ini strategik laa gitu. And mulalah I rapat dengan grup study I. As simple as that. Masa tulah berkongsi kisah.. 

Me and Sya :D

Kehidupan saya semasa study week cukup gembira. Sebab kitorang mula rapat dan memahami.. Di sinilah saya belajar.. Banyak ragam manusia. Banyak pengajaran. Di sinilah saya kenal siapa manusia dan siapa makhluk yang bersembunyi dibelakang topeng manusia. Saya cuba untuk jadi baik. Saya cuma menghadapi ketakukan saya. Terima kasih kepada jiran saya yang sentiasa disisi, Fakhira. Terima kasih Syahirah, Kak Akma, Fahda, Dayana, dan semua. In shaa Allah kita tempuhi bersama-sama 4 tahun ini.

Semoga kita jalani kehidupan degree bersama-sama <3

Doakan saya mahir drive cepat.. supaya saya boleh balik sendiri ke rumah. 

Comments

Popular posts from this blog

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

So, My first choice dalam UPU adalah....

Pengalaman Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)