Tahun 2 Sem 2

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, tak terhitung syukur kepada As Syakur.

Sem 2 habis 14 Jun 2017. Paper last. 6 subjek:

1. Plant Physiology
2. Enzymology
3. Immunology
4. Reseach Methodology
5. Critical and Creative Thinking
6. Sains, Teknologi dan Manusia

Nak kata tough, sedang-sedang laa. Cuma as usual if you are UTM'ians, tons and tons of work.

Lab enzymology. Lab paling stres. Takde manual. Main redah.. And mostly susah nak faham sebab memang buat teori sendiri masa mula-mula tu.. But lecturer memang sangat sporting.

Kemain mencari bunga untuk herbarium XD akhirnya saya ketemu dengan orkid :3 kat belakang perpustakaan.

Herbarium :D My fav

Lab Plant <3. Lab plant sangat interesting. Kitorang dissect hibiscus, melukis daun, buah-buahan dan plant cell, tanam kacang, ukur pokok, guna lesung tumbuk carrot, makan buah, cari bunga.. :)

Group RM.. Bunga-bunga tu Dayana dan Syasya <3

Group Critical and Creative Thinking c:

Projek Critical and Creative Thinking di Tadika Ihsan
...

Itu typical student kan bila dah habis belajar.. Tapi, sebagai seorang yang sudah ditarbiyah ;) bagaimana?

Thoifah. Sahabat-sahabat menuju Allah.. 

How this semester taught me a lot. Shifted my personality.. 

I learnt to be..

A selfless person

Patient

A stronger person

Calm

Optimistic

Priority

A friend 

A listener

Positive

And importantly, a real muslim..

Real muslim? Apakah? Bukan sudah lahir-lahir islam ke? Tak ke muslim tu? Back then, saya pun rasa begitu.. Lalu aku dikurnia insan.. yang mengingatkan aku tentang dulu masa kehidupan di alam roh. Seluruh manusia menyaksikan syahadahku.. 


وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۛ شَهِدْنَا ۛ أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَٰذَا غَافِلِينَ


Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman): "Bukankah Aku ini Tuhanmu?" Mereka menjawab: "Betul (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi". (Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan: "Sesungguhnya kami (bani Adam) adalah orang-orang yang lengah terhadap ini (keesaan Tuhan)" [7:172]
Dan tujuan aku terlahir di dunia, dan digelar sebaik-baik ciptaan.. Adalah untuk menjadi hamba dan khalifah.. Hamba kepada Tuhan yang Esa, Allah.. dan khalifah yang memimpin alam..
Tapi, dulu aku pernah bertuhankan yang lain. GF. Ghazwul Fikri (serangan pemikiran).. Sedang aku belajar mendengar lagu. Solat lambat. Kau sahut Tuhan yang mana? Belajar kau? Bila ada discussion and usrah serentak. Bagi alasan discussion.. Usrah tak penting.. Usrah untuk apa? Bukankah mendengar kalam Allah dan kita tadabbur? 
Selalu rasa Al-Quran tu petunjuk. Panduan hidup. How far Al-Quran dan resapi setiap celah hidup kita? Tidakkah kita tahu istinjak kita pun islam. Tidakkah kau tahu sedih kita pun islam. Semua yang kita buat islam. Itu syumul islam dalam diri.
Hasil carian imej untuk islam tertegak dalam diri
Sebelum tarbiyah menyapa diri. Saya nak share satu ayat favourite. Rasa begitu hebat ayat ni. Dan saya rasa Allah telah menghadirkan ayat ni dalam hidup saya.

Itu yang saya rasa.. Bila hidup bersama tarbiyah. Seperti di zaman mekah dulu. Yang pekat dengan jahiliyah. Bila islam hadir ke dalam diri.. Seperti cahaya mula menyusup menerangi hidup. Rasa dikeluarkan dari kegelapan.. Rasa tak terbayang hidup tanpa islam sebenar tu. 

Sem ni saya baru try bersungguh-sungguh untuk tarbiyah ni. Untuk saya urus wasilah-wasilah tarbiyah. Mula buang lagu-lagu yang membuai jiwa, buang perangai selfish. Cuba letak islam yang utama. Cuba.. then struggle ;) MasyaAllah.. 

Rasa belaian Allah.. Bila kita melalui ayat-ayat Al-Quran. Bila kita tengok surah Dhuhaa ayat 3, 

مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ

Tuhanmu tiada meninggalkan kamu dan tiada (pula) benci kepadamu. [93:3]

Al-ankabut ayat 2,
أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

2. Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?

Tak ke damai hati kita? Belum lagi cerita tentang syurga yang dijanjikan.. MasyaAllah.. Bila hati kita yakin dengan Allah, walau ujian datang.. Kita akan damai dengan ujian tu.. Macam Bilal dan sahabat-sahabat lain. 
Ini merupakan langkah awalku dalam tarbiyah ini, doakan saya.. untuk sentiasa kuat dalam menjalani arus yang tak selari ini.. Bila islam itu dianggap sangat asing. Semoga kita semua dapat menghidupkan islam dalam diri.. In shaa Allah.


PETAK: 16-20 Jun 2017 





Menuju Syurga. Bersama. In shaa Allah, Aamiin 

Comments

Popular posts from this blog

Asasi Sains Uitm 2014/2015 part 1 (PELAJARAN)

So, My first choice dalam UPU adalah....

Pengalaman Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)