Monday, July 27, 2015

Tambahkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam makanan :)

Assalamualaikum,

Baru perasan tak ada langsung blog post bulan Julai. Hmm, nak update sikit pasal cuti yang terlampau panjang ni. Since saya dah berazam nak berjinak-jinak dalam bidang masakan.. So here we goes.

First thing first, saya masak asam pedas ikan salmon. Nampak tak fusion di situ? Kikiki. Manalah tertelan nak masak grilled salmon ataupun seared salmon. So yea. 


Yang ni versi goreng. See, kitorang tak fancy mana pun. Lainlah kalau My Abang A masak. Mine deep fry dia fry with teeny tiny oil. Lepas masak hidang dengan letak sikit parutan lemon. Btw, saya tak tau pun spices apa dia letak and it tasted pretty good and refreshing sebab ada lemon zest tu. So fancy!

My first red velvet! Saya mendapat gerak hati untuk buat kek ni lepas nana bagitau dia nak buat. Tq nana! And, serius saya suka kek ni. Gebu! Walaupun meraah dia tak menyala (pewarna merah dah habis at that time. Dapat cenonet jea)

Kue tiaw hailam!



Lontong dan sambal telur. Sebenarnya more to lodeh. Tapi makan dengan nasi impit instead of regular rice. But still, they pretty much the same.

Mashed patato dengan gravy


Sup ikan. Ikan apa ntah. But my mom said dia ada keturunan ikan merah jugak.


Sup daging.. Serve dengan periuk sekali. Hoho


Daging masak merah but without red food colouring. Musim nak dekat raya/raya memang susah nak cari pewarna merah. Out of stock jea. 


My absolute favourite! Kalau saya kelaparan malam-malam, sebab kadang-kadang malam tak masak.. So, inilah kombinasi makanan yang akan saya sediakan. French fries, Baked beans dan scrambled eggs. 

And that's wrap all my cooking story masa cuti ni. Saya tak berapa aktif memasak pada cuti ni sebab Abang A yang tersangat rajin masuk dapur. Nak bukak kafe katanya.. Kikiki. But yea.. Saya sokong. He has a high standard dalam bidang masakan. Semua bahan mesti ada. If not kena pi kedai sat. My style, tanya mak pastu rasa, rasa dan rasa. Saya tak suka ikut 100% resepi. Saya tengok pun secara kasar. Yang lain saya ubah dan tambah tu tambah ni. Dulu, masa mula-mula nak masak tu memang ikut jea resepi.. But tak semua orang ada cita rasa yang sama. At the end, saya buat cara saya sendiri.

Cerita pasal raya! Malam raya kami gerak Singapura sampai hari raya ketiga. Sampai rumah tengahari pastu malam gerak Batu Pahat. Haha kan.. Then balik raya ke-5. Since, kami beraya di Singapura.. Maka beruntunglah kami dari segi kutipan. Kikiki. Ya.. Memandangkan Ringgit Malaysia jatuh.. 

Harap tak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri! Maaf zahir dan batin :)

2 comments:

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog