Tuesday, April 1, 2014

Saya bebas daripada rabun warna :D

Assalamualaikum,

Hari ni saya pergi ke Hospital Sultanah Aminah sebenarnya Klinik Mahmoodiah sebagai pesakit luar bagi mengesahkan saya rabun warna atau tidak. Alhamdulillah there's nothing wrong with my eye. Actually, sebelum saya pergi jumpa doktor pun saya dah google tentang rabun warna ni dan sebenarnya perempuan mempunyai peratusan yang sangat rendah untuk mendapat penyakit rabun warna ni. Lelaki kebanyakan akan menghidap penyakit ini. Kalau nak informasi lanjut sila google kenapa. Kerana ia berkaitan dengan masalah gene.

Klinik kerajaan.... Ramai gila orang dan seriously, bukan kena pegi satu bilik dan satu kauter. Kena pergi  beberapa. Bilik nurse dan baru boleh jumpa doktor. Actually, doktor cuma buat pengesahan. Kita kena menjalani pemeriksaan dengan nurse dulu. Nurse yang suruh kita baca tu dan tengok tu. Ermm, dia suruh saya buat test yang penglihatan 6 meter. Yang huruf tertera kat cermin tu. So far, my eyes do it so well. Dia suruh kita tutup mata kanan dan baca. Lepas tu diikuti mata kiri pula. Tanpa menggunakan cermin mata. Test yang kedua dia suruh kita kenalpasti nombor yang dalam bulatan yang macam kat ujian penglihatan biasa jea. So, saya lulus. Doktor pun cakap, semuanya ok kenapa awak tak pass ujian tu. Nurse pun cakap. Saya cakap laa agaknya tersalah tekan sebab terlalu nervous dan rasa benda tu kacang gila nak mampos!! Yelahh, saya belajar daipada kesilapan. 

Sedara saya yang belah Singapura pun tak lepas ujian memandu test drive tu lagi. Dah berapa kali cuba. Ada 2 orang sedara saya. So, saya rasa....KITA GENG *terharu. Haha... Sekarang ni tunggu surat daripada jpj pulak sahkan dan boleh amek ujian tu lagi. Sekarang saya dah struggle balik nak amek test. Ambik SPM pun tak nervous sangat tau. Sebab ia bertulis bukan tekan. So, kita dapat betul-betul pastikan apa yang kita buat. Apapun.. Doa senjata orang mukmin :D

No comments:

Post a Comment

 
Siti Fatimah Masturah Official Blog